zondag 12 januari 2014

Kim Moelands - Verdieping X

Vijf jaar geleden schreef Kim Moelands een bijzonder indringend en aangrijpend autobiografisch boek. “Ademloos” handelend over cystic fibrosis maakte destijds diepe indruk op mij.
Nadien begaf Kim zich in het thrillergenre met het goed ontvangen“Weerloos”(2010)en in 2012 volgde “Verdieping X“. 

De proloog van dat laatste boek zet de lezer meteen op scherp. Een hallucinerende scène van iemand die door bloedafname in kennelijk levensgevaar verkeert…….

Het verhaal begint bij Linda wier dagelijkse bezigheid bestaat uit bloedprikken en daarmee gerelateerde zaken. Zij blijkt zich in het verlengde daarvan bezig te houden met dubieuze activiteiten waarin de crimineel Nick Stevens een rol speelt.
Dan vindt een drama plaats: in de Utrechtse discotheek “Club Energy” worden vele bezoekers onwel door het gebruik van de nieuwe partydrug ELF. Er zijn meteen al meer dan tien dodelijke slachtoffers te betreuren, en een groot aantal feestgangers onder wie Melissa belandt in kritieke toestand in het ziekenhuis AMCM.

Hematoloog Floor van Schaijk vecht daar samen met onder meer haar mentor Victor de Kauw voor het leven van de patiënten. Het bloed van de zienderogen achteruitgaande patiënten wordt getest door het binnen het ziekenhuis gevestigde commerciële bedrijfje Future Medical Blood (FMB) van Johann de Zeeuw. De testresultaten zijn volgens Floor ondeugdelijk doch De Kauw verdedigt FMB te vuur en te zwaard. Als nog enkele patiënten sterven, gaat Floor zelf op onderzoek uit. Dat leidt niet alleen tot een gespannen verhouding tussen Victor en Floor maar ook tot vele spannende gebeurtenissen die de lezer zelf zal moeten gaan ontdekken.

Het verhaal wordt in meestal korte hoofdstukken verteld vanuit het perspectief van diverse betrokkenen, zoals Melissa, Saskia (de moeder van Melissa), Vicky Hoogendoorn (rechercheur), Floor (hematoloog), Merel (een jong meisje dat zwanger is) en Sven (de vader van het ongeboren kind die bij een bloeddonatie plotseling verdwijnt).
Dat vergt in het begin wel enige concentratie van de lezer, zeker van een luie lezer zoals ik. Maar het went snel, en door de mooie schrijfstijl van Moelands word je al snel volledig het verhaal in gezogen. Haar woordgebruik is voortreffelijk en beeldend. De personages komen in krachtige functionele zinnen en heldere dialogen volledig tot leven en ook de omstandigheden waarin en waaronder de veelal spannende gebeurtenissen zich afspelen, worden mooi gedoseerd beschreven.
Af en toe is het proza van Kim schier poëtisch. Zo beschrijft zij de bijna-doodervaring van een van de betrokkenen heel fraai als volgt:

“Hij is slechts een klein stofje dat opgaat in het grote universum. Een sterretje aan de hemel dat zijn plekje nog moet vinden. Een twinkeling in wording die knipoogt naar de aarde.”

Het verhaal is voortdurend spannend en geeft een onthullende kijk in de wereld van partydrugs en op geld beluste niets ontziende criminelen. De medische onderdelen van het boek worden overtuigend en geloofwaardig beschreven, een kunst op zich.
De slotakte in de epiloog van het boek is gewoonweg ontroerend.
Twee mineure kritische opmerkingen aan het adres van de uitgever: de omslagfoto van het boek roept meer een associatie op met een stuiverromannetje dan met een thriller, en de nietszeggende aanbeveling van Peter R. de Vries op de omslag had achterwege mogen blijven.

Kim Moelands heeft met “Verdieping X” een uitstekende thriller afgeleverd, die van mij vier sterren krijgt. En dat is een groot compliment, zij bevindt zich daarmee in het gezelschap van zeer gerenommeerde auteurs. 

Charles

2 opmerkingen:

  1. Deze thriller heb ik ook gelezen. Ik lees weinig thrillers, maar deze vond ik wel spannend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk boek! Lag ten tijde van het lezen een poosje in het ziekenhuis. Zag mij 's nachts al door de donkere gangen dwalen. Brrrrrr....

    BeantwoordenVerwijderen