maandag 30 december 2013

Ellen Gerretzen - Bloedbruiloft


"Bloedbruiloft" is de eerste thriller (2011) van Ellen Gerretzen, een schrijfster die een deel van het jaar in de Spaanse streek Extramedura woont. 
Het verhaal begint in Berlijn. Ex-hoofdcommissaris Wolfgang worstelt met een trauma na de gewelddadige dood van zijn vrouw Claudia en besluit Berlijn te verlaten mede omdat hij bedreigd wordt door criminelen met de naam Lehman, wellicht een knipoog naar de affaire van de Lehman Brothers. Hij zet een emigratie naar de Bahama's in scène. 
Wolfgang wil een nieuw leven beginnen in Spanje. Alvorens dat zal gaan gebeuren vraagt een Berlijnse kennis van hem, de van origine Spanjaard Esteban, hem mee te gaan naar zijn geboortedorp om een moordzaak op te lossen. Julia, een goede vriendin van Esteban, heeft hem dat gevraagd omdat haar broer Rafaël van de moord op Ricardo Rodriguez wordt verdacht. Wolfgang vertrekt met Esteban naar het dorpje Dehesas de Aguasantas in de Extremadura. Daar krijgt hij te maken met een aantal fraai neergezette karakters. Onder meer de geharnaste politieman Javier, die corrupt lijkt, Carlos Bohorquez, een valse concurrent van Javier bij de politie, de mater familias Alejandra en enkele plaatselijke ondernemers die zich op het oog bezighouden met de handel in de wereldberoemde hammen van de Iberische varkentjes, verschijnen op het toneel.

Er ontspint zich een boeiend verhaal waarbij de lezer zich door de treffende beschrijvingen van de personen en de omgeving ter plaatse waant en alle gebeurtenissen van dichtbij ervaart. De schrijfster vervlecht enkele thema's op een mooie wijze waardoor het verhaal steeds intrigerend blijft. En dat is een groot compliment omdat het verhaal op zichzelve niet voortdurend bol staat van de spanning. Regelmatig komen fraaie uitgebreide sfeerschilderingen langs, een waar genot.


De ontknoping is zonder meer verrassend. Het woordgebruik van Ellen Gerretzen is prima waardoor de karakters tot volle wasdom komen. Ofschoon ik lichtelijk "gepreoccupeerd" aan het boek begon (zie mijn recensie van het boek "Schaduwspel" van Gerretzen), was die preoccupatie al na het eerste hoofdstuk verdwenen. Zeer lezenswaardig!

Charles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten