zaterdag 27 mei 2023

Slechte moeder van Alex Lake

 


Titel: Slechte moeder
Auteur: Alex Lake
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: mei 2023
Recensie door: Tamara
Kraaien: 2

 De vijfjarige Anna verdwijnt spoorloos van het schoolplein. Het schoolplein waar haar moeder Julia haar had moeten ophalen, als ze niet te laat was geweest. De politie zit met de handen in het haar, maar het publiek lijkt al een zondebok te hebben gevonden: Julia. Op sociale media wordt de rol van deze ‘slechte moeder’ breed uitgemeten. Als zij haar werk steeds boven haar dochter stelde, had ze deze uitkomst immers kunnen verwachten en misschien zelfs… verdiend?

Net als Julia’s wereld compleet uiteen lijkt te vallen, gebeurt het onvoorstelbare: Anna wordt gevonden. Zonder kleerscheuren en zonder herinneringen aan waar ze is geweest. Het lijkt het einde van een afschuwelijke nachtmerrie. Maar wat Julia niet weet is dat alles precies volgens plan verloopt. En dat dit pas het begin is.

" Zodra haar misselijkheid verdwenen was, voelde Julia een vreemde afstandelijkheid, bijna alsof ze een actrice was, alsof ze een personage in een verhaal was, een goed verhaal bovendien."

Wanneer het dochterje van Julia verdwijnt, doet Julia er alles aan om haar terug te vinden. Terwijl de tijd langzaam weg tikt, blijft Julia zoeken. Tot Anna weer terug komt, hoopt Julia dat alles weer normaal wordt, maar het wordt alleen maar erger!

Om eerlijk te zeggen, klonk de flaptekst super spannend. Maar tijndens het lezen, vond ik het verhaal maar zwak en voelde het onnatuurlijk. De ontvoering was voor mijn gevoel maar een bijzaak, het draaide voornamelijk om de aankomende scheiding tussen haar en Brian.

Je leest hoe Julia het ervaart, maar ook hoe de ontvoerder praat. Het gaf voor mij geen meerwaarde om dat te lezen. De manier van schrijven irriteerde mij , zinnen als "Als een gewond vogeltje terug strompelen naar het veilige nest- opgeruimd staat netjes ." gaven mij meer het gevoel dat het voor de jeugd was geschreven. Het paste niet bij het verhaal, voor mijn gevoel.

Het begin van het verhaal, vond ik saai en duurde lang voor het verhaal mij pakte. Het plot was zwaar over de top. Het was voor mij snel duidelijk wie het gedaan had en waarom. Het leuke vond ik wel het social media gebeuren, dat geeft perfect weer hoe het werkt .

Ik verbaasde mij vooral over hoe inspecteur Wynne haar theorieën aan Julia deelt. Elk spoor wordt gedeelt met Julia.

Al met al, vond ik het een heel mager boek.

 

Spanning: 2
Originaliteit: 3
Psychologische ontwikkeling personages: 2
Leesplezier: 2
Schrijfstijl: 2
Plot: 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten