zondag 28 mei 2023

Gouden Nevel – Thijs Voortman

 


 Gouden Nevel wordt betiteld als een eco-thriller (een thriller die over milieuproblematiek en andere milieuvraagstukken gaat) en hoewel ik dit een belangrijk thema vind, voelde ik wel enige terughoudendheid om hierover te lezen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk ook omdat het met de huidige stikstofcrisis een dagelijks terugkerend thema is op radio en tv en ik niet direct zat te wachten om dit ook nog eens in boekvorm onder de neus gewreven te krijgen. Maar eerlijk is eerlijk, het boek heeft mij ontzettend verrast.

De cover:
De cover springt er echt uit. Een kleurrijk damesgezicht kijkt je met indringende ogen aan, ogen die 2 verschillende kleuren hebben, bruin en blauw. Het gezicht in blauwe en gouden glitters, heel toepasselijk gekozen, wanneer je het boek hebt uitgelezen.

Het verhaal:
Het boek is al direct vanaf de eerste bladzijden spannend. We lezen hoe Norah, een klein zevenjarig meisje, in de kruipruimte van haar ouderlijk huis zit en hoort hoe haar vader door twee mannen wordt vermoord. De kruipruimte staat in verbinding met de aan de overkant van de straat gelegen kerk. Haar vader heeft haar op het hart gedrukt daar naartoe te gaan, waar ze door de pastoor wordt geholpen. Hij verstopt haar in 1 van de kerkbanken en hier hoort ze hoe de 2 mannen ook de pastoor aanvallen. Hij overleeft het maar net, maar gelukkig vinden de mannen haar niet. Hierna krijgt ze via het getuigenbeschermingsprogramma een nieuwe identiteit.

Hierna nemen we een flinke stap in de tijd en lezen we hoe er op Antarctica een ramp plaats heeft gevonden en één van de vrouwelijke wetenschappers via Facetime contact opneemt met Sarah. Sarah is bioloog en klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Oxford. Het gesprek wordt echter ruw onderbroken en wat volgt is wederom een jacht op Sarah. Sarah vlucht terug naar Nederland en probeert op verzoek van de onbekende vrouw het onderzoek naar haar vader te achterhalen. Hierbij wordt ze geholpen door de Amsterdamse rechercheur Floyd Walsh van de Rijksrecherche Amsterdam. Samen ontrafelen ze stukje bij beetje de complexe puzzel, waarbij de spanning hoog oploopt omdat ze continu op de hielen gezeten worden door haar belager, die een ijskoude huurmoordenaar blijkt te zijn, ingehuurd door de voormalig partner van haar vader.

Mijn leeservaring:
Het verhaal wordt in vlotte, korte hoofdstukken verteld en lees heerlijk weg. Vanaf de eerste bladzijde zit ik helemaal in het verhaal en kan ik het boek maar moeilijk wegleggen. Er gebeurt ontzettend veel, we reizen de halve wereld over en mooie bijkomstigheid is dat ik er ook nog eens heel veel van leer, want de schrijver trakteert ons op mooie wetenswaardigheden over de dieren en het klimaat. De spanning bouwt op en net wanneer je denkt te begrijpen hoe alles in elkaar steekt, zorgt een verrassende plot twist ervoor dat je weer vol nieuwe raadsels verder leest. Het einde komt als een aangename verrassing en dit boek smaakt absoluut naar meer.

Mijn eindoordeel:
Met Gouden Nevel heeft Thijs Voortman een dijk van een debuut geschreven en ik kijk nu al uit naar een nieuw boek van deze auteur. Het verhaal heeft mij van de eerste tot de laatste bladzijden in haar greep gehad en ik kan dan ook niet anders dan dit boek te belonen met 5 kraaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten