dinsdag 9 augustus 2022

Blanco – Darline Degheldere

 


Oog om oog, tand om tand

Amanda overleefde dan wel een zwaar auto-ongeluk, ze is vijfentwintig jaar aan geheugen kwijt.  Vijventwintig jaar … blanco!  Wie was ze sinds haar zestiende?

‘Blanco’ telt twee delen.

In Deel 1 probeert Amanda met veel vallen en opstaan haar leven weer op de rails te krijgen.  Vermits ze een kwarteeuw van haar leven kwijt is, is ze ook zichzelf grotendeels kwijt.  In de ‘ik’-vorm en in het moment zelf zoekt ze in alles wat de dag brengt naar houvast en controle.  Wie?  Wat? Waarom? De vragen stellen zich met steeds meer urgentie. 

Amanda en de lezer weten exact evenveel.  Samen volgen ze het pad naar de opheldering van het mysterie dat haar verleden is. Het is het fundament voor haar heden en kan een sleutel zijn tot haar toekomst. De mensen om haar heen houden haar met argusogen in de gaten: het weten betekent voor Amanda potentieel levensgevaar.  Dit is ook wat de lezer alarmeert en inderdaad, wat toen gebeurde is hartverscheurend. 

In Deel 2 dealt Amanda zo goed en zo kwaad als mogelijk met de impact van de teruggekomen herinneringen.  Met sommige mensen uit haar verleden blijkt ze echter nog een openstaande rekening te vereffenen hebben.  Ziet ze het gevaar komen of hield zelfs het verleden jaren aan een stuk informatie voor haar verborgen? 

Alles draait om personen, herinneringen die zijn ‘kwijtgeraakt’.  Hélène is haar moeder ‘een soort van’ ‘kwijtgeraakt’; Amanda’s dementerende moeder verliest steeds meer aan geheugen en heeft enkel nog flarden van bewustzijn; Amanda raapt dan weer flarden aan geheugen op:  een geur die in haar neus dringt, een blik van iemand die haar lijkt te herkennen, … babysteps. Het proces verloopt uiterst moeizaam en komt daardoor heel realistisch over.  De lezer legt soms nog eerder dan Amanda de verbanden, want bovenop het geheugenverlies kampt de vrouw ook met een ernstige mentale beschadiging.

‘Momenteel moet ik het stellen met flarden, fragmenten uit mijn geheugen, maar dat is beter dan niets.  Nu weet ik dat ze er nog zijn en dat ze in stukjes en brokjes terug zullen opduiken, als waterbellen die plotseling loskomen uit de modder en aan de oppervlakte borrelen en openspatten.’ (p. 59)

Het plot leest verslavend vlot.  Amanda laat de lezer toe in haar leven en bij haar thuis op haar zolderkamer.  Hij/zij ervaart net als Amanda het beangstigende gevoel van zichzelf kwijt te zijn geraakt, voelt de last van het isolement waartoe Amanda veroordeeld is en twijfelt mee over de toekomst.  Pakkend!

Korte hoofdstukken en de urgentie om te weten, zorgen voor vaart in ‘Blanco’.  Het plot is goed uitgewerkt.  Amanda, niettegenstaande dat haar geheugen aanvankelijk een lege doos is, stuurt het verhaal van begin tot eind. 

‘Blanco’ is niet echt een spannend boek.  De nadruk ligt vooral op het proces dat Amanda doormoet wil ze opnieuw haar leven in handen kunnen nemen en haar familie veiligstellen.  De finale is voer voor discussie, maar hé, pak het boek op en oordeel vooral zelf!

4 kraaien

Anita


Geen opmerkingen:

Een reactie posten