donderdag 31 maart 2022

Paradijs van Jens Lapidus

 



Wat een naar toekomstbeeld in een beklemmende maar razendknappe thriller die doet nadenken.

 

‘Paradijs’ is een dystopische thriller. Het verhaal speelt zich af in de toekomst. In en rond Stockholm draait alles rond angst, macht en ongelijkheid. Niets is nog te gek voor woorden. Vrijheid en gelijkheid hebben een wrange bijsmaak gekregen.

 

Emir Lund is eigenlijk een soort van paria. Net zoals de anderen die in Järva wonen is hij in principe uitgesloten van het zorgstelsel en eigenlijk net zoals de andere 'criminelen' hier aan zijn lot overgelaten. In deze zogenaamde afstandswijken blijft men immers liever weg en wanneer men dit nodig acht gaat de controle en bewegingsbeperking hier onnoemelijk ver. Armoede is hier normaal en dit betekent dat mensen soms noodgedwongen of omdat het de gemakkelijkste oplossing is de verkeerde weg opgaan.

 

Wanneer minister van binnenlandse zaken Eva Basarto Henrikson net op deze beruchte locatie een politieke toespraak wil houden, wordt ze ontvoerd.

 

Emir is net waar hij niet hoort te zijn en hij wordt deel van een groot machtsspel. Hij moet de natie helpen als de Zweedse veiligheidsdienst met zijn handen in het haar zit.

Chantage, geweld en zelfs leugens... "Alles lijkt geoorloofd om de minister terug te brengen”.

 

‘Paradijs’ is een fantastische en meeslepende thriller die vanuit verschillende kanten de maatschappij in Stockholm laat zien hoe gerechtigheid en vrijheid verschilt van waar je woont en uit welke laag van de bevolking je komt.

 

Door de ogen van een zogenaamde misdadiger, een lid van het team dat de ontvoering moet oplossen en een influencer zien we een vreselijke maatschappij waar muren de arme wijken scheiden van het rijke Stockholm. Wanneer je in een geïsoleerde plaats verblijft zoals Järva krijg je ongeacht wie je bent immers weinig tot geen kansen.

 

De titel ‘Paradijs’ is dus cynisch bedoeld omdat het leven hier zeker geen rozengeur en maneschijn is. Deze thriller is een politieke aanklacht, een oproep tot democratie en een voorstelling van een waarheid die hoe angstaanjagend ook misschien wel eens realiteit kan worden.

Hopelijk blijft dit ons in het echt bespaard en blijft 'Paradijs' een magnifieke en intelligente thriller die verrast, durft en doet nadenken.

 

Jens Lapidus heeft complexe karakters gecreëerd die raken. De verhaallijnen die samenvallen en de geopperde ideeën bezorgen me koude rillingen en de twists maken het verhaal spannend en hoe naar ook realistisch.

 

Wanneer ik deze thriller dichtsla, blijft het verhaal en het vreselijke toekomstbeeld me nog achtervolgen. Petje af voor deze ingenieuze en huiveringwekkende dystopie!

 

5 Kraaien

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten