vrijdag 1 april 2022

Moordgriet van Benny Baudewyns

 


Gedreven door passie

Theodoor Parein boert goed.  Het zakendoen gaat hem voor de wind en voortdurend is hij op zoek naar nieuwe zakelijke uitdagingen.  Doch, niet alles is peis en vree.  Shao Ongkiewang en companen die zijn pillenbedrijf overkochten, voelen zich bekocht en eisen een deel van het betaalde geld terug.  Zan Ongkiewang  wordt door zijn oom en trawanten overal ter wereld ingezet om hun ‘stront’ te ruimen.  Nu moet hij Parein op de knieën krijgen. 

Ronny Tervaete, die in ‘Hartenvreter’ begrafenisondernemer was, is in ‘Moordgriet’ werknemer van Parein.  Op camping André, waar hij verblijft in een camper, leert hij de Senegalese Oulimata ‘Mata’ Sow kennen die zich in Durbuy schuil houdt voor haar Senegalese verloofde. Ronny wordt verliefd op haar. Nog voor het echt iets kan worden tussen de twee, verdwijnt Oulimata spoorloos.  Na een bezoek aan sterrenrestaurant Le Cerf des Ardennes (restaurant van Parein!) vertonen klanten verontrustend gedrag.

De problemen van Parein én de verdwijning van Mata zetten een rollercoaster aan gebeurtenissen in gang die Ronny ver over de Belgische grenzen brengen.  De twee verhaallijnen raken met elkaar verstrengeld. 

Het plot is voortdurend in beweging.  Quatar, Thaïland, Senegal, Frankrijk, … Benny Baudewyns gaat weer internationaal. In een negentigtal korte hoofdstukken buitelen personages en lezer van de ene actie in de andere en worden vele reiskilometers gemaakt.  ‘Moordgriet’ knettert van de actie, is nooit lang op dezelfde plaats en knispert regelmatig van de erotische spanning.  Op vrijdag visdag steekt het verhaal goed van wal.  Vanaf dan snelt het verhaal van uur tot uur over de dagen van de week die komt.  Geen stoppen aan: Ronny neemt de lezer mee op sleeptouw in een avontuur waarvan de spanningsboog nooit inzakt.  Dat de hoofdmoot van het verhaal speelt in het heden, dat Ronny het ‘ik’-personage vertolkt en hij niet zo’n geslaagde held is als hij zelf zou willen, versterken het realiteitsgehalte van het plot.

De personages zijn realistisch en geloofwaardig.  Theo Parein vertoont verdacht veel gelijkenissen met een Merelbeekse ondernemer die een imperium opbouwde in de geneesmiddelenindustrie, Serge Van Es doet dan weer denken aan de man die naam, faam en fortuin verwierf met zijn hond Samson en de bullebak/judocoach van Middelkerke behoeft ook geen tekening.  ‘Elke overeenkomst met bestaande personen is louter toevallig en onopzettelijk gewild.’  Natuurlijk 😊.  De personages wekken sympathie of antipathie op, net zoals in het echte leven.  Ze zijn echt.  Oulimata is lange tijd de grote afwezige.  Ze is een moordgriet (getuigt ook André Heerlick, de campinguitbater).  De mooie foto op de cover geeft alvast een indicatie; Ronny vindt haar alleszins de moeite van al de avonturen waard.  Maar is de titel van het boek wel zo gemakkelijk te verklaren?

De personages worden gedreven door hun passies.  Pareins leven en lust is ondernemen; Sao en kornuiten willen steeds meer geld en macht; Zans leven heeft seks als rode draad; Ronny gaat volledig voor zijn Mata, …  Passies die voortstuwen naar steeds meer en beter, maar die ook de belofte van de ondergang inhouden.

Benny’s schrijfstijl is vlot, geestig en beeldend.  ‘Moordgriet’ laat zich bijgevolg aan een flink tempo lezen.  ‘Opvallen als een stinkdier op een congres van parfumeurs’, is één van de vele beelden die zo kenmerkend zijn voor Benny Baudewyns stijl en humor die meer dan eens je in schaterlachen doen uitbarsten.

Met ‘Moordgriet’ schrijft Benny Baudewyns een wervelende actiethriller die de aandacht van de lezer van begin tot eind weet vast te houden. 

Het is een geluk te weten dat zijn levenspartner Nicole hem kon overtuigen om weer plaats te nemen achter zijn schrijftafel!  Zo niet was een goed verhaal aan de lezer voorbijgegaan!

 

Moordgriet – Benny Baudewyns – 4 kraaien

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten