donderdag 16 september 2021

Vluchtweg van Jet van Vuuren

 


Tijdens een zeiltocht in Friesland verdrinkt de levenslustige tiener Femke voor de ogen van haar 8-jarige zusje Judy. Judy zelf wordt net op tijd gered. Sindsdien herinnert Judy zich niets meer over wat er is gebeurd. 

 

Twintig jaar later gaat Judy terug naar Friesland. Tijdens haar verblijf komen steeds meer herinneringen terug. Is het waar wat zij nu denkt. Is Femke niet door een zeilongeluk omgekomen? Of was het moord? 

 

Judy gaat op zoek naar de waarheid. Al snel komt ze in aanraking met mensen uit het verleden. Ze komt tot de ontdekking dat er duistere zaken spelen. En is ze zelf betrokken bij de dood van haar zus?  Zal ze de waarheid vinden?  

 

Recensie: 

Het verhaal begint bij de zomer van het jaar 2000. Judy is 8 jaar. Ze ligt in het water, verdrinkt bijna en wordt gered. 

 

Dan maken we een sprong in de tijd naar januari 2020. 

Judy is mondhygiëniste en heeft een verhouding met haar collega Pepijn.  
Haar moeder, geboren in Lemmer, is inmiddels overleden. Haar vader heeft een vakantiehuis in Lemmer.

Samen met Pepijn brengt Judy een weekend door in het huis in Lemmer en daar vertelt Judy dat Suus, de vrouw van Pepijn, van hun verhouding afweet. Voor hem was dit nogal ontluisterend om te horen dat Suus Judy heeft bezocht.

Judy gaat die week na het weekend niet terug naar de praktijk. Ze besluit zelfs nu iedereen verplicht thuis zit in verband met de Lockdown helemaal niet meer terug gaan naar de praktijk. Ze wil niet meer geconfronteerd worden met Pepijn en gaat op zoek naar een andere baan.


Judy verblijft tijdens de Lockdown in het huis in Lemmer. Te pas en te onpas komt h
aar buurvrouw Lieke, die ze als kind tante noemde, bij haar binnen. De ene keer zoekt ze haar hond Lady, en de andere keer is het om haar nieuwsgierig uit te vragen. Lieke blijkt nog steeds de sleutel van haar vaders huis te hebben. Is zij wel te vertrouwen? Heeft zij met de dood van Femke te maken? En hoe zit dat dan met Daan, de man van Lieke? Deze wordt afgeschilderd als een bullebak, maar is hij dat wel? En waarom willen Daan en Lieke per se het vakantiehuis Judy’s vader kopen? 

Wat hebben ze te maken met de dood van Femke, de zus van Judy??? En Wat is eigenlijk de rol van Jesse, de vriend van Femke?

 

Judy is boodschappen aan het doen in Lemmer wanneer ze wordt gepasseerd door een fietser met grote haast, hij raakt haar maar fietst gewoon door. Wanneer ze hem even later ziet vraagt de man, die Sieb heet, of ze het zusje van Femke is. Hij vertelt dat hij een vriend van Jesse is, het vriendje van haar overleden zus Femke. Sieb besluit om Judy te gaan helpen met het onderzoek naar Femke. Maar waarom die hulp?

Dan krijgt Judy een telefoontje van de huisarts van haar vader, Ellen van Rijswijk. Ze vertelt dat haar vader pillen in heeft genomen en is overleden. Judy twijfelt er aan of hij door corona niet meer wilde leven??? Zij gelooft namelijk niet dat hij om die reden niet meer wilde leven. Hij zat nog vol plannen.

 

Het is een spannend boek. Er zijn veel mogelijke daders. Steeds verandert je idee over hoe het in elkaar steekt en wie wat gedaan kan hebben. Het is moeilijk aan de kant te leggen. Het is zo spannend. Je verandert steeds van idee over wie wat heeft gedaan. Je wilt het daardoor uitlezen. Je wilt weten hoe het in elkaar steekt. Ik werd regelmatig door de auteur op het verkeerde been gezet. 

 

 

Vanaf het moment dat Judy aankomt in Friesland krijg ik een vreemd onderbuikgevoel bij de personages.

Niets blijkt te zijn zo te zijn als wat je denkt. Door de wisseling van de periode tussen het jaar 2000 en 2020 in een ander lettertype op te nemen in het verhaal is dit makkelijk te volgen. 

 

 

Het enige minpunt is dat Jet van Vuuren haar research over Friesland en de Friese taal niet goed heeft gedaan.

 

Er staan veel fouten in. Iemand die geen Fries is zal dat niet opvallen, maar ik als Friezin telde er nogal wat.

Zoals:
He, jij daar froulik!'

Froulik is een ander woord voor vrouwelijk. Er zou daar moeten staan Frou of wyfke.

 

'Alsjebleaft' moet zijn asjebleaft.

 

 ''Watstoch do hjir.'' (Hoort geschreven als '' Wat tochtst do hjir.) De vertaling is wat dacht je hier. Ik denk dat het moet zijn 'wat dochtsto hjir.'Vertaling:Wat doe je hier

 

In het ziekenhuis in Heerenveen denk ik niet dat je een plattegrond krijgt. Zo groot is het ziekenhuis namelijk niet. En daar staan overal bordjes waar je heen moet. Voor bij de ingang staat alleen een tent waarnaar je gelijk bij de draaideur naar binnen bent. Geen lange slurf zoals in het boek wordt genoemd.

 

Als je uit het ziekenhuis komt is er geen park. Er zijn huizen, scholen, straten om het ziekenhuis heen. 

 

Ze scheurt door stoplichten. Er staat dat ze kleine weggetjes neemt richting Joure. Er zijn daar geen stoplichten richting Joure. Kleine asfaltweggetjes zou ik zo ook niet weten. 

 

Verder is het boek zeker een aanrader. En als de Friese taal je weinig zegt, vallen die fouten je niet op. Dan kan je voluit genieten van een spannend boek. Ik geef het 4 kraaien.



Jantsje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten