vrijdag 17 september 2021

Gegijzeld van Clare Mackintosh

 

   


Wat vind ik van de cover?

Nogal een duistere cover, een donker huis, en eentje waar op de bovenverdieping licht brandt. Een wolkenhemel, best wel dreigend, en een overvliegend vliegtuig. De auteursnaam in het wit, de titel in het rood. Op de achterflap wordt het boek een claustrofobische angstaanjagende thriller genoemd. De cover valt mij vooral op door de dreiging die hij uitstraalt, ik zou het boek gegarandeerd oppakken als ik het ergens zag liggen.

Wat verwacht ik van tevoren?
Ik las de eerdere thriller van Mackintosh, en werd vooral getroffen door 'Mea Culpa, die was ZO goed en zelfs op een bepaalde manier ontroerend. De korte inhoud klinkt uiteraard veelbelovend en de omschrijving 'claustrofobische thriller' intrigeert me sowieso.


   De vraag is nu: wat is een misdrijf? Het woordenboek spreekt over een daad of nalatigheid die strafbaar is volgens de wet, maar die wet verschilt van land tot land. Zo blijkt dat 'misdrijf' voor verschillende volkeren iets heel anders kan betekenen. Diegene van ons die vrij kunnen spreken en zich vrij kunnen bewegen hebben de luxe om te kiezen hoe ze reageren op een misdrijf dat zich voor hun ogen voltrekt.

Mijn recensie:
In 'Gegijzeld' maak je kennis met Mina en Adam en de problemen waarmee ze geconfronteerd worden. Dat gebeurt via afwisselend korte en lange hoofdstukken vanuit beide standpunten en bovendien leer je via de cursief gedrukte hoofdstukken tussendoor ook een aantal van de passagiers op Mina's vlucht kennen. Beetje bij beetje wordt de spanning opgebouwd, je voelt de dreiging groeien. Een bijzonder, zeer goed voorbereide, baanbrekende vlucht, met heel veel media-aandacht. Je voelt het gevaar naarmate het verhaal vordert. Ik verbaas me over de grootse opzet en de complexiteit van de hele onderneming, maar blijf geboeid doorlezen.

Ik vraag me trouwens af of de auteur voor de namen van de activisten inspiratie heeft gehaald bij de serie 'La Casa de Papel', kijkers van deze reeks zullen waarschijnlijk wel begrijpen waarom ik me de afvraag; of misschien zoek ik het gewoon te ver. Het laatste stuk van 'Gegijzeld' heb ik quasi in één ruk uitgelezen, ten koste van mijn nachtrust, ik moest gewoon weten hoe het verder ging en afliep.

Samengevat is 'Gegijzeld' een heerlijk spannend en inderdaad claustrofobische en angstaanjagende thriller, en wat een wending en wat een epiloog. Hierover ga ik uiteraard niets prijsgeven. Echt genoten heb ik van dit boek, echt zo eentje wat je bij de keel grijpt, goed geschreven en goed uitgewerkt.

Ik heb één kritische opmerking: als kind keek Mina naar het digitale schermpje van haar vaders camera, en dat lijkt me – in functie van de leeftijd waarop ik Mina inschat – niet helemaal te kunnen kloppen, maar dit kleine detail heeft mijn leesplezier absoluut niet beïnvloed!

Ik geef dit boek met plezier een score van 4,5 kraaien!

Karin V.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten