maandag 13 september 2021

De perfecte engel van Eva Nagelkerke

 



Voor mijn kind

Eva Nagelkerke is de schrijversnaam voor de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke. Eerder schreven zij onder het pseudoniem van Eva Monté. Van Eva Nagelkerke verscheen eerder ‘Stille wateren’.

‘De perfecte engel’ valt met de deur in huis. ‘Ik’ verdrink iemand in bad. ‘Voor mijn kind.’ Spannend en veelbelovend.

Na het heftige begin verdwijnt de spanning helemaal uit het verhaal en wordt er tijd en ruimte gemaakt voor de situatieschets.

Door omstandigheden ziet Lisa zich genoodzaakt om een job als inwonende nanny voor Bo aan te nemen in het gezin van Noëlle en Sander. Dochter Ariël, haar trouwe knuffel Slurfie en zij nemen hun intrek in een benauwend en ijskoud kamertje in huize Raven.

Van meet af aan voelt het niet goed. Noëlle behandelt haar als een meid voor alle werk; Bo wordt geplaagd door verschrikkelijke nachtmerries; iemand wil Lisa en Ariël daar per se weg hebben.

Meerdere personages nemen afwisselend het woord, maar het is vooral Lisa die haar kijk op de gebeurtenissen deelt. Het decor dat zich hoofdzakelijk beperkt tot huize Raven doet daarbij een duit in het zakje. De afgelegen plek waar het huis staat, Baron en Prins, de beperkte ruimte waarover Lisa en Ariël beschikken, de achtertuin waar niemand mag komen …. De sfeer is benauwend, drukkend en mistroostig.

De onderlinge relaties maken de situatie er niet beter op. Een hysterische Noëlle doet voortdurend de wenkbrauwen fronsen. Haar egocentrische gedrag en manier van opvoeden wekken onbegrip. Is zij de aanstuurder van alle onheil? En wat met Sander?

Heel lang blijft de spanning zoek. Wel zijn er voortdurend die onheilspellende voorvalletjes, is er het aanvoelen dat dingen niet in de haak zijn. Een soort van onbehagen gaat van het boek over op de lezer. Voortdurend popt de vraag op wie op de eerste bladzijde die moord heeft begaan. Het schrijversduo slaagt er lang in een soort van waas over de identiteit van het personage te houden, maar je voelt in je kleine teen dat het personage er wel degelijk is en stelselmatig de boel tracht te saboteren. Er staan nog rekeningen open.

Het plot laat zich vlot lezen. Op ongeveer een derde van de ontknoping schakelt de engel der wrake een versnelling hoger en volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op. Twist op twist, even wordt het nagelbijten. De ontknoping mist zijn effect niet en weet zelfs de dader te verrassen!

Hoewel een oplettende lezer misschien al vroeg in het plot enkele belangrijke aanwijzingen heeft opgepikt en de plottwist dus een logisch gevolg is van alles wat zichtbaar en onzichtbaar gaande is tijdens de ontwikkeling van het verhaal, blijf ik toch achter met een paar losse eindjes en boet het verhaal een beetje aan geloofwaardigheid in.

‘De perfecte engel’ gaat over sterke gevoelens zoals wanhoop, gemis, bodemloos verlies, liefde en wraak. Hoewel fictie, denk ik dat lezers die van dichtbij of veraf werden geconfronteerd met miskraam of sterfte van een kind dit boek best aan zich laten voorbijgaan.

3,5 Kraaien
Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten