zaterdag 6 maart 2021

Top Tien Thrillers

 


Deon Meyer

Donkerdrif

Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront van Kaapstad. Op klaarlichte dag, een executie. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Met bedekte verwijzingen naar corruptie binnen de regering. Maar tot hun frustratie moeten Bennie en Vaughn hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student, die na een weekendje feesten spoorloos verdwenen is.


En de schatrijke Marnus Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Sandra, de vrouw van schrijver Josef en moeder van twee kinderen, heeft het geld hard nodig. Ze verdrinkt haast in de schulden en is wanhopig. Maar de transactie loopt fout. En nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan.


Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.

A.W. Bruna - € 22,99 - ISBN 9789400513020


2.Maurice Leblanc

Arsène Lupin, gentleman inbreker

De eerste negen verhalen met Arsène Lupin, die als Robin Hood stal van de rijken en mededogen had met de armen.

Uitgeverij Oevers - € 19,00 - ISBN 9789492068026

Bekend van de Netflix-serie!


In Gentleman inbreker zijn de eerste negen Lupinverhalen opgenomen, voor het eerst uitgegeven in 1907. Ze vormen de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen. De verhalen zijn afzonderlijke pareltjes, die de auteur tot een heerlijk leessnoer heeft weten te rijgen. Pareltjes die ruim honderd jaar na dato nog steeds een genot zijn om te lezen.


3. Peter Römer


Baantjer. De Cock en de schim uit het verleden

De Fontein Romans & Spanning - € 10,99 - ISBN 9789026152269

In De Cock en de schim uit het verleden (Baantjer deel 88) wordt de Amsterdamse rechercheur De Cock van Bureau Warmoesstraat geconfronteerd met een zaak van 30 jaar geleden.

De Cock wordt naar een huis aan het Vondelpark geroepen. Een makelaar heeft achter een muurtje een dichtgeaakte ruimte gevonden, waarin een geraamte is aangetroffen. Dit brengt De Cock jaren terug in de tijd, toen hij met zijn toenmalige maat Andy Ruiter de vermissing van Lucas Kallenbach onderzocht, in datzelfde statige pand, waar Lucas met zijn broer Richard woonde.


De vermissing is opgelost, maar de zaak is hiermee niet afgesloten, want wie heeft Lucas vermoord? De excentrieke Richard woont nog steeds in het huis, maar is na een val van de trap buiten bewustzijn, wat het er voor De Cock niet gemakkelijker op maakt...


4. Lars Kepler

Spiegelman

De enige ooggetuige van een moord is een man in de war. Een hypnotiseur moet uitkomst brengen.

Cargo - € 21,99 - ISBN 9789403106410

Vijf jaar geleden verdween ze, nu wordt haar lichaam gevonden.

Wie was de man die ze zag in het raam?

Wie is Spiegelman?

Vijf jaar na haar verdwijning wordt het levenloze lichaam gevonden van een jonge vrouw. De enige ooggetuige van de moord is een warrige man, die niet zeker weet wat hij gezien heeft. Joona Linna roept de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark, zodat de man onder hypnose zijn herinneringen weer kan oproepen.



5. Maurice Leblanc


De Holle Naald

Een jonge scholier twijfelt aan de dood van inbreker Arsène Lupin en start een onderzoek. Derde deel uit de serie.

Uitgeverij Oevers - € 19,00 - ISBN 9789492068606

Arsène Lupin is dood! Dat is in ieder geval wat iedereen lijkt te geloven: tijdens een nachtelijke inbraak in het kasteel van Ambrumesy schiet juffrouw de Saint-Véran een insluiper neer, maar zijn lichaam kan niet worden gevonden. Een paar dagen later wordt de jonge vrouw ontvoerd en wordt haar lichaam levenloos teruggevonden, naast dat van Arsène Lupin. Als bij toeval verdwijnt tegelijkertijd het document met het geheim van de Holle Naald... De jonge geniale scholier Isidore Beautrelet gelooft noch in deze al te gemakkelijk met elkaar verband houdende feiten, noch in de dood van de gentleman-inbreker. Dus besluit hij een onderzoek te starten. Gentleman inbreker Arsène Lupin neemt het op tegen twee tegenstanders van formaat, want naast Isidore Beautrelet wordt ook de beroemde Herlock Sholmes bij de zaak gehaald.

De Holle Naald (L’Aiguille creuse, 1909) is een van de wonderlijkste verhalen uit de indrukwekkende loopbaan van Arsène Lupin. En ook een van de meest romantische.


6.

Lisa Gardner

Als je me ziet

Flora Dane doet een ontdekking over de man die haar ooit ontvoerde. Thriller.

Cargo - € 20,99 - ISBN 9789403108414

Flora dacht dat ze veilig was, maar haar ontvoerder is nog niet verdwenen.

Detective D.D. Warren, FBI-agente Kimberly Quincy en ontvoeringsslachtoffer Flora Dane onderzoeken samen een oude zaak waar de beruchte crimineel Jacob Ness bij betrokken was. Hun zoektocht wordt al snel een stuk gevaarlijker dan ze verwacht hadden, als blijkt dat de bewoners van het stadje waar ze terechtkomen duistere geheimen verborgen houden.



7. Sarah J. Maas

Hof van zilveren vlammen

Hoge Fae Nesta en Cassian strijden samen om een nieuwe oorlog in hun land te voorkomen. Deel 4 uit serie.

Van Goor - € 22,99 - ISBN 9789000376360

Het langverwachte vierde deel van de internationale bestsellerserie Hof van doorns en rozen

Nesta Archeron is trots, snel boos en niet zo vergevingsgezind. Sinds ze tegen haar wil Hoge Fae is geworden heeft ze moeite om haar plaats in het vreemde en dodelijke Nachthof. Maar erger dan dat is dat ze de verschrikkingen van de oorlog met Hybern niet kan vergeten.

De enige persoon die haar woede meer dan wie dan ook aanwakkert is Cassian. Maar dat is niet het enige wat hij in haar aanwakkert. Het vuur tussen hen valt niet te ontkennen en al helemaal niet als ze opeens gedwongen op elkaar aangewezen zijn.

Als de dreiging van oorlog opnieuw haar schaduw over het land werpt, zullen Nesta en Cassian de strijd met zichzelf en hun vijanden aan moeten gaan als ze de fragiele vrede willen bewaren. Maar het ultieme gevaar is hun zoektocht naar acceptatie – en genezing – in elkaars armen.

Flora dacht altijd dat haar ontvoerder zijn geheimen mee het graf in had genomen, maar is dat werkelijk zo? Terwijl ze alle drie gevaar lopen, ontdekt Flora eindelijk de waarheid achter de man die haar leven voorgoed veranderde.


8. Elvin Post

De cursus

Als twee groepsgenoten van een schrijfcursus de dood vinden op een afgelegen eiland begint Carol ook voor haar leven te vrezen.

Ambo l Anthos - € 20,99 - ISBN 9789041419699

In De cursus, de nieuwe thriller van Elvin Post, heeft Carol Arrington een droom: schrijfster worden. Door omstandigheden en uitstelgedrag is het er nog niet van gekomen. Dan wijst een vriendin haar op Kill Your Darlings, een jaarlijkse schrijfcursus op Big Rock Island van bestsellerauteur Victor Aster. Carol besluit ervoor te gaan. Maar wanneer op het eiland vlak na elkaar twee cursisten om het leven komen en communicatie met het vasteland onmogelijk blijkt, begint ze al snel te begrijpen dat haar doel om een boek van de grond te krijgen weleens zou kunnen veranderen in een strijd voor haar leven.


9. Marcel van de Ven

De Kooi


Een undercoveragent vertelt over de strijd van de meest geheime eenheid van de politie tegen de zware criminaliteit.

Ambo l Anthos - € 20,99 - ISBN 9789026351860

In 2003 zette de Nederlandse politie een eenheid op die zo geheim was dat zelfs binnen het korps bijna niemand ervan wist. De leden van de eenheid werden getraind om – gewapend met de nieuwste technieken en stalen zenuwen – de zwaarste criminaliteit te bestrijden. Vanuit De kooi, hun streng beveiligde basis, leverden ze een unieke bijdrage aan de strijd tegen onder meer moordenaars, terroristen, drugshandelaren, overvallers en ontvoerders. In een tijd waarin de criminaliteit drastisch veranderde en verhardde, stonden ze dag en nacht paraat, 365 dagen per jaar. Het vaak levensgevaarlijke en in het diepste geheim uitgevoerde werk bepaalde hun hele bestaan. Ze déden dit werk niet, ze wáren het. Nog nooit trad iemand van dit team naar buiten. Tot nu.

In De Kooi kijkt Marcel van de Ven, een van de pioniers, terug op de vele bloedstollend spannende acties die hij met zijn collega’s uitvoerde en de grote gevolgen ervan, zowel op het gebied van de opsporing als voor zijn eigen leven.


10. Peter Römer

Een meesterstuk

Een studente zet met haar onderzoek naar een 18e eeuws schilderij onbedoeld gebeurtenissen in gang die een gevaarlijke wending nemen.

A.W. Bruna - € 18,99 - ISBN 9789400510234

Jacques en Anton, twee oude vrienden, vinden kort na elkaar de dood. De een pleegt zelfmoord, de ander sterft twee maanden later aan een hartaanval. Een tragische samenloop van omstandigheden, naar het zich laat aanzien. In elk geval legt niemand een verband met de opzienbarende ontdekking die de twee mannen kort daarvoor hebben gedaan. Wat ook niet kan, want ze hebben hun vondst angstvallig geheim gehouden… dachten ze.

Dertig jaar later wordt op klaarlichte dag de Amsterdamse kunsthandelaar Louis Post in zijn winkel in de Nieuwe Spiegelstraat vermoord. Professor Arjen Hageveld denkt te weten waarom. Het heeft te maken met het schilderij van de relatief onbekende achttiende-eeuwse schilder Isaac Pietersz waar een van zijn studenten al maandenlang onderzoek naar doet. Een schilderij met een geheim dat de professor enkele dagen eerder met de kunsthandelaar had gedeeld.

Katja Hiemstra heeft in eerste instantie geen flauw idee hoe opzienbarend de ontdekking is die ze tijdens haar afstudeerproject heeft gedaan. Voor haar heeft het schilderij van Pietersz vooral persoonlijke waarde – het doek heeft ooit toebehoord aan haar grootvader Anton. Maar het proces dat zij onbewust in gang heeft gezet, valt niet meer te stoppen. Er staat veel op het spel, te veel, en niemand – niet in Genève, niet in St Petersburg en zeker niet in Den Haag – kan zich veroorloven te verliezen…


De Stichting CPNB stelt De Bestseller 60 samen op basis van door de KVB-SMB / GfK verzamelde verkoopgegevens van meer dan 900 Nederlandse boekwinkels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten