donderdag 4 maart 2021

Muis van Gordon Reece

 


Titel: Muis

Auteur: Gordon Reece

Uitgeverij: Ambo Anthos

Publicatiedatum: mei 2011

Recensie door: Tamara

Kraaien: 2,5

 

Elizabeth en haar zestienjarige dochter Shelley, beiden slachtoffer van dagelijkse pesterijen en psychologische mishandeling, besluiten zich terug te trekken in Honeysuckle Cottage. In dit mooie en idyllische arbeidershuisje op het Engelse platteland denken ze eindelijk hun problemen achter zich te kunnen laten. Ze wanen zich veilig in hun kleine wereldje vol boeken en muziek. 

 

‘In plaats van een gezicht was er een wervelende, oranje vuurbal.’

 

Wanneer Shelley zo wordt gepest op school en er na de zoveelste pestpartij iets enorm ergs gebeurt met Shelley besluiten zij en haar moeder te verhuizen. Ze beginnen hun draai te vinden in de Cottage, Shelley krijgt thuis les, haar littekens helen goed en haar moeder wordt steeds succesvoller als advocaat.

Tot op een avond een inbreker voor hun neus staat en het zo escaleert dat ze nu met meer problemen zitten dan ooit tevoren...

 

Het verhaal begint met hoe Shelley langzaam aan wordt gepest, hoe haar vader de benen neemt en haar moeder worstelt om onzichtbaar te blijven. Ze omschrijven zichzelf als muizen, ze zijn er wel maar je ziet ze amper.

 

Het boek bestaat voornamelijk uit het wegwerken van een lijk, de spullen en de auto. Net op het moment dat ze denken dat het gelukt is, ontvangen ze een brief waarin zwijggeld wordt gevraagd.

Vanaf dat moment begon ik mijn interesse een beetje te verliezen, het werd nu toch echt een beetje ongeloofwaardig allemaal. Ik heb het verhaal wel uitgelezen, maar het kon me niet meer echt boeien. Wel vond ik de ontwikkeling van de personages goed uitgewerkt. Zowel moeder als dochter waren eerst muisjes maar na dit alles durfden ze meer op hun strepen te gaan staan

 

Het boek zelf is makkelijk te lezen en na het wegleggen pak je ook zo de draad weer op. Het is een leuk tussendoortje maar ik denk niet dat hij lang blijft hangen. In het begin leef je enorm mee met Shelley, hoe zij de pestkoppen steeds weer het hoofd biedt, maar gaandeweg het verhaal begon ze mij bijna als een psychopaat aan te doen. Ik denk dat menigeen volledig waren ingestort of de weg kwijt geraakt, maar zij ‘overleefd’ het allemaal en gaat gewoon weer verder met haar leven alsof het nooit heeft plaatsgevonden.

 

Maar goed, een boek als je zin hebt in een wat simpel verhaal, zonder teveel poespas.

 

Spanning: 2

Originaliteit: 4

Psychologische ontwikkeling personages: 5

Leesplezier: 2

Schrijfstijl: 2

Plot: 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten