maandag 9 november 2020

Uitgekookt van Pat Craenbroek


Titel; Uitgekookt

Auteur: Pat Craenbroek

Uitegeverij: Hamley Books

Publicatiedatum: maart 2020

Recensie door Anita

Waardering: 3,5 kraaien


 Geen weg terug

Na met heel veel plezier ‘Uitgebroed’ te hebben gelezen, keek ik reikhalzend uit naar het tweede boek van Pat Craenbroek. 

‘Uitgekookt’, uitgegeven door Hamley Books, telt vier delen.

Het eerste deel van deze literaire thriller schotelt meerdere moordverhalen voor.  Geen onmiddellijk verband, zo op het eerste zicht.  Wel wacht elk van de slachtoffers één voor één een vreselijk en vrij apart einde.  Margaux Bakker is in de rol van substituut voor het kantoor van procureur Vertongen het personage dat de verhalen met elkaar verbindt.

In deel twee vertelt Fré Hartog in de ik-persoon.  Na een val van een trap ligt hij, verlamd, gekluisterd aan een ziekenhuisbed. Hij is niet de meest betrouwbare getuige vermits hij lijdt aan geheugenverlies.  Maar, met mondjesmaat, en door middel van flashbacks, komen de herinneringen terug.  Mensonterende feiten en walgelijke praktijken worden onthuld. Stilaan wordt duidelijk waar het verhaal op drijft.

Het boek leest vlot.  De belangrijkste karakters komen levensecht over.  Margaux Bakker.  Een koude kille tante, een eersteklas carrièrejaagster.  Zaken winnen, daar draait haar leven om.  Dat ze daarvoor een karaktermoord moet plegen, houdt haar niet tegen.  Ook Fré krijgt diepgang.  Elke flashback levert nieuwe informatie.  Veel aandacht gaat naar de ‘gewetensstormen’ die het toch al warrige hoofd van Fré teisteren. Dat hij nog een rekening openstaan heeft, lijdt geen twijfel en terwijl de lezer wacht tot het onvermijdelijke zich voordoet,  is er die andere persoon die vanaf de eerste tot op de allerlaatste bladzijde alle gebeurtenissen stuurt.

Onder het lezen van ‘Uitgekookt’, heb je het gevoel dat je een ijspack op je schouders liggen hebt.  De harteloosheid, het misbruik, de amoraliteit, het voldoen aan het eigen zieke genot ten koste van kinderen, de moderne slavernij, … je wordt er ijskoud van.  De cover is daar al een eerste mooie illustratie van in woord en beeld: ijzige kleuren tot in de letters van de titel.  Veelzeggend!

‘Uitgekookt’ is een boek waarin de spanning latent aanwezig is.  De lezer is getuige van alle misdaden.  Een hele poos is dat ook de enige informatie waarover hij/zij beschikt.  Een uitgekookt plan is in uitvoering, maar waarom?, wie? wanneer houdt het op? zijn vragen die niet onmiddellijk worden beantwoord.

Met ‘Uitgekookt’ gunt de auteur de lezer een inkijkje in haar eigen biotoop van de gerechtsgeneeskunde.  De precaire gezinssituatie van de familie Hartog komt uitgebreid aan bod.   Dat Pat Craenbroek graag verhalen vertelt, staat buiten kijf.  En dan gebeurt het dat er dingen herhaald worden, dat informatie wordt herkauwd, dat zinnen gekunsteld overkomen, wanneer bv. woorden in de mond worden neergelegd.  De overload aan informatie en details halen dan het tempo uit het verhaal.  Dit gezegd hebbende, heb ik ook geleerd dat als het je aan degelijk eten ontbreekt, het een goed idee is om een goede vent in huis te halen die voor je kookt.  J Dat wat ze tot op zeker moment wisten in de zaak van de Ice Cube nog maar het topje van de ijsberg was, was één van de leuke woordspelletjes.

Pat Craenbroek geeft met dit boek ook een aantal ethische dilemma’s ter overweging.  En net zoals Vrouwe Justitia aan het begin en aan het einde van het boek wikt en weegt, balanceer ik ook nog even.  Het boek laat me voorlopig nog niet los.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten