maandag 8 juni 2020

De krijtman van C.J. Tudor


Titel: De krijtman
Auteur: C.J. Tudor
Uitgeverij: Bruna Uitgevers B.V.
Publicatiedatum: mei 2020
Recensie door: Tamara
Kraaien: 3

Het probleem was, we werden het nooit eens over het precieze begin. Was het toen we voor het eerst de krijtmannetjes tekenden, of toen ze opeens uit zichzelf verschenen? Was het dat afschuwelijke ongeluk? Of toen ze het eerste lichaam vonden?
Achteraf begon het allemaal op de dag dat het verschrikkelijke ongeluk plaatsvond op de kermis. Toen de twaalfjarige Eddie de Krijtman voor het eerst ontmoette.
Het was de Krijtman die Eddie op het idee bracht van de tekeningen: een manier voor hun vriendengroep om geheime boodschappen in krijt voor elkaar achter te laten. En het was leuk, in het begin, totdat de tekeningen hen leidden naar een lichaam van een meisje.

Het grootste deel ervan, althans.

Dat was dertig jaar geleden en Eddie dacht dat het verleden achter hem lag. Dan ontvangt hij post. In de envelop bevinden zich twee dingen: een krijtje en een tekening van een stokmannetje.
De geschiedenis herhaalt zich, en Eddie realiseert zich dat het spel nooit echt voorbij is geweest…

“Ze knipperde niet toen er een glimmende zwarte torretjes over de pupillen scharrelden.”

Het verhaal begint goed en heftig en dat is voor mij al een groot pluspunt! Ik hou nu eenmaal van meteen actie, dan door tig bladzijdes heen worstelen voordat er iets gebeurt.
Het verhaal gaat van het verleden (1986) naar het heden (2016). In het begin wist ik niet zo goed wat ik daar nou van moest vinden. Elk hoofdstuk was meteen een andere tijd. Op een gegeven moment was ik bijna geneigd om eerst het 1986 verhaal te lezen en dan pas het 2016 verhaal.
Naarmate het verhaal vorderde, vond ik het ook spannender worden en verliep de tijdsprong wat vloeiender.
Wel vond ik dat sommige gebeurtenissen weinig toevoegden aan het verhaal en soms ook wat ver gezocht. Zoals de begrafenis van Hoppo's moeder. Persoonlijk voegde het voor mij niets toe aan het verhaal en had het gesprek ook thuis, in de kroeg, bij het water etc. etc. kunnen plaatsvinden.
Ik vond ook dat meneer Halloran steeds op een iets vreemde manier werd weggezet, terwijl hij juist Eddie goed geholpen had.

Het grote pluspunt van het verhaal vond ik toch wel de kruimels die Tudor in het boek had achtergelaten. Zodra je bij het plot komt, herinner je ineens kleine details die zij genoemd had, maar op dat moment geen betekenis voor je had.
Het plot zelf vond ik iets wat warrig. Alsof Tudor zelf er nog niet echt over uit was om die persoon die rol te geven.
Het einde daarentegen vond ik apart. Waarom heeft Eddie dat gedaan? Met wat voor doel? En waarom heeft hij het nog?

Eindconclusie: Een boek wat goed begint maar langzaam minder wordt. Te veel dingen wat wordt aangehaald en waar te veel over is nagedacht.
Toch is het absoluut geen slecht boek! Hij leest lekker weg, bijzonder en origineel. Ik geef hem 3 kraaien!

Spanning: 4
Originaliteit: 4
Psychologische ontwikkeling personages: 2
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3
Plot: 3


1 opmerking: