maandag 15 juni 2020

Als het bloedt van Stephen King


Titel: Als het bloedt 
Auteur: Stephen King
Publicatiedatum: mei2020
Uitgeverij: Boekerij
Recensie door Martijn

Als Stephen King nog een introductie behoeft, dan heb je wellicht de afgelopen decennia op een andere planeet doorgebracht. Voor velen is King dé naam die meteen aanspoort om naar de boekhandel te rennen en zo snel mogelijk zijn nieuwste werk in huis te halen. Anderen hebben absoluut niets met de man en zullen dan ook niet echt happig zijn om zijn zoveelste boek te lezen. Maar één ding is zeker: King is “the king of horror”, maar dat is een titel die veel verder zou moeten strekken. Hij schrijft veel meer dan enkel horror. Denk aan psychologische thrillers, paranormale verhalen, beklijvende realistische settings in een gewone dagdagelijkse omgeving, en ga zo maar door. Soms sluipt er science-fiction in, soms fantasy. Maar er is altijd wel voor elk wat wils.
In 2019 bracht King twee aparte novelles uit: Gwendy’s Knoppendoos en De Verlichting. Deze keer werd er voor gekozen om vier novelles/verhalen samen te voegen in een bundel. Ook dit is niet de eerste keer dat er voor deze optie wordt gekozen, en ik ben er wel fan van. De vier verhalen zijn compleet verschillend, dus ik zal ze ook apart recenseren.
(Korte inhoud © Goodreads)

Als het bloedt

Om 10 uur wordt er een pakketje afgeleverd op de Albert Macready-basisschool. Om tien voor half 3 explodeert het pakketje, met tientallen dodelijke slachtoffers als gevolg, het merendeel kinderen. Als Holly Gibney het nieuws op het journaal hoort, gaan haar nekharen overeind staan. Ze is ervan overtuigd dat de nieuwslezer iets met de gruwelijke aanslag te maken heeft. Maar wat?

Recensie:
Holly Gibney is een naam die de King-lezers wellicht wel zullen kennen. Zij is ook het hoofdpersonage van The Outsider, maar je kunt dit boek ook wel standalone lezen, maar er staan wel zeer veel referenties in dit verhaal dat verwijzen naar het voorgaande, dus het wordt wel aangeraden het te lezen. Er zijn ook veel referenties naar de Mr. Mercedes trilogie, dus het is wel handig dat je dit ook leest. Maw ‘Als het bloedt’ is echt wel eentje voor de King-fans die de voorgaande werken gelezen hebben. Nota: de Gibney-keuze is wel enigszins verrassend want Holly is niet bij elke King-lezer populair en kreeg als karakter veel kritiek.
Als het bloedt is een klassiek kat-en-muis-spelletje zoals Mr. Mercedes, waarbij personages lijnrecht tegenover elkaar komen te staan en elkaar uitdagen. Voeg daar paranormale trekken aan toe en je krijgt die typische laag waar hij zo uniek in is en je wordt meegezogen in een angstaanjagend verhaal dat vooral teert op menselijke natuur en de gruwelijkheden waartoe iemand in staat is.
Een toppertje (maar lees zeker de voorgaande boeken! En nee, de Mr. Mercedes-serie volstaat niet 😉). 4,5 kraaien


De telefoon van meneer Harrigan

Craig is een eenzame tiener. Zijn enige vriend is meneer Harrigan, een oude man die hem een luisterend oor biedt. Als meneer Harrigan onverwachts overlijdt, raakt Craig in een diep dal. Op zoek naar troost blijft hij zijn vriend bellen en zijn voicemail inspreken. Op een dag vertelt Craig dat hij op school wordt gepest. Maar als hij de volgende dag op school komt, is de pestkop spoorloos verdwenen…

Recensie
Eén van mijn favorieten, een verhaal dat kort, krachtig en effectief vertelt over hoe mensen elkaar het leven zuur kunnen maken. Het verhaal begint kabbelend – ook typisch King – maar wanneer hij je halverwege bij de kraag vat en je meesleurt in de duistere wereld van de menselijke natuur, ben je vertrokken. Mijn enige opmerking? Dit had gerust een boek mogen zijn, maar dat had dan wellicht weer van die kracht ontnomen die nu zo sterk aanwezig is.
Op zeer korte tijd krijg je sympathie voor Craig, omdat wat hij meemaakt helaas dagdagelijkse kost is, en dus ook zeer herkenbaar voor de lezer. Angst, thriller en paranormale elementen komen allemaal aan bod. Dit verhaal is wel een fijne om een niet-King lezer eens te laten kennismaken met hem.
4,5 kraaien

Het leven van Chuck

Marty Anderson is op weg naar zijn werk. Hij wordt daarin enigszins belemmerd door het feit dat de wereld vergaat. Delen van California verdwijnen in zee door aardbevingen en het aantal zelfmoorden loopt met de dag op. Dan verschijnen er overal billboards, posters en advertenties opgedragen aan Charles "Chuck" Krantz die hem bedanken voor 39 geweldige jaren in dienst. Wie is deze Chuck? En kan het einde van de wereld nog worden afgewend?

Recensie
Opnieuw een paranormaal verhaal met een zeer intrigerend begin dat doet denken aan andere klassiekers uit zijn vroegere periode. Het wordt achterstevoren verteld. Zeer sterke opbouw met een intrigerend gegeven, met een hoop onopgeloste vragen en ook een “what?”-gevoel. Het verhaal bevat zowel spannende, uiteraard paranormale, en zeer gevoelige elementen en is vanaf het begin erg intrigerend.
5 kraaien


Rat

Drew Larson heeft een nieuw verhaal in zijn hoofd dat moét worden uitgewerkt. Om in alle rust te kunnen schrijven, vertrekt hij naar de afgelegen hut van zijn overleden vader. Zijn vrouw en kinderen wachten thuis gespannen af. De laatste keer dat Drew een verhaal kwijt moest, kostte hem dat bijna zijn verstand. Dit keer lijkt alles goed te gaan – tot er een mysterieuze rat verschijnt die aanbiedt Drew te helpen met zijn verhaal. Tegen een prijs.

Recensie:
Bij het zien van de cover vroeg ik me meteen af in welk verhaal er een rat zou komen. Zodra je de korte inhoud van elk verhaal leest, weet je natuurlijk dat verhaal nummer vier refereert naar deze cover. Dit verhaal is van de vier het vreemdste, en toont weer een hele andere King waarin hij veel meer de fantasy/horror toer op gaat. Tegelijkertijd ook weer een verhaal dat onder je huid kruipt en je met een beklemmend gevoel achterlaat dat je niet gemakkelijk van je af kan schudden. Het is niet een van zijn beste en laat niet echt het wow-gevoel achter dat de anderen wel deed. Naar het einde toe viel het een beetje stil. 3,5 kraaien

King heeft met deze vier zeer uiteenlopende verhalen weer eens bewijzen waarom hij nog steeds “the king” is. Hij mag gerust nog een jaar of tien doorgaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten