maandag 15 juni 2020

Helene Flood ondervraagd

C Julie Pike
Helene Flood, geboren in 1982,  is psycholoog en wetenschapper en volgde bovendien een acteursopleiding. Ze woont in Oslo met haar man en twee zoons. De therapeut is haar debuutthriller, die bij verschijnen de Noorse bestsellerlijsten bestormde, en waarvan de rechten aan meer dan 20 landen werd verkocht.


Wie is Helene Flood? Welke vijf woorden zullen je het beste beschrijven en waarom?
Als ik mezelf met één woord zou beschrijven, zou ik 'geel' zeggen. En dan kan ik daaraan toevoegen dat ik een schrijver en een psycholoog ben, met een speciale interesse in de donkere kanten van het menselijk functioneren. Ik ben ook een beetje een filmnerd.

Hoe ben je aan de plot van dit eerste boek gekomen?
Mijn primaire idee was om te schrijven over hoe een alledaags persoon zou omgaan met de schok en de verschrikking van het verdwijnen van een geliefde. In de thrillerliteratuur zitten we vaak in de hoofden van onderzoekers, en mijn idee was om zo'n geval te onderzoeken vanuit het oogpunt van iemand als jij of ik; hoe het haar leven zou beïnvloeden, zelfs tot het punt waarop ze niet meer weet of ze haar herinneringen en haar zintuigen kan vertrouwen.

“De therapeut” is geen standaard thriller waarin het politieonderzoek centraal staat. Je kiest er zelfs voor om dat onderzoek meer vanuit de achtergrond te benaderen. Wat heeft je doen besluiten om het zo te benaderen?
Ik denk dat grenzen interessant zijn in de literatuur, en het hele verhaal baseren op één persoon, die niet de rechercheur is en niet de kaarten in het onderzoek in handen heeft, creëert enkele grenzen - het hele misdaadverhaal moet gezien worden vanuit het standpunt van die ene persoon. Dat betekent dat we als lezers net zo verloren zijn als de hoofdpersoon. We zitten een beetje in hetzelfde schuitje, en als we niet weten of we haar kunnen vertrouwen, is er ruimte om de lezer een beetje bang te maken.

In 'The Therapist' is de aanwezigheid van psychologie en wetenschap/academicus heel duidelijk. Heeft uw persoonlijke achtergrond u hiertoe geïnspireerd? Richt je je op een specifiek lezerspubliek?
Nou, het boek is natuurlijk niet alleen bedoeld voor psychologen! Een beetje van de reden waarom ik dit heb gedaan is waarschijnlijk omdat ik denk dat er zoveel fascinerende onderwerpen in de psychologie zijn, en omdat de hoofdpersoon zelf een psycholoog is, had ik de kans om het te gebruiken. Ik vond het ook interessant om te spelen met geest en perceptie - in hoeverre kan iemand van ons vertrouwen hebben in wat we denken te zien, hoe we informatie samenbrengen? Het paste mooi in de thrillerplot, dacht ik, om te wijzen op concrete manieren waarop we onszelf vaak bedriegen.

Welk personage in het boek heeft het meeste van jou erin?
Ik denk dat ik in alle gevallen wel iets kan herkennen - maar voor sommigen is het maar heel weinig, gelukkig. Ik voel wel enige verbondenheid met de therapeut zelf, maar ze is in veel opzichten heel anders dan ik, dus niets is hier autobiografisch - alweer, gelukkig!

De Therapeute is je eerste boek en wordt aan verschillende landen verkocht: wat zijn je gevoelens daarover?
Het is zo'n avontuur! Ik denk dat het coolste is dat dit verhaal dat ik heb verzonnen nu door mensen over de hele wereld wordt gelezen en beleefd. Daar is echt iets ontzagwekkends aan.

Heb je een schrijfroutine of een schrijfritueel, en zo ja, wat zijn dat dan?
Ik schrijf het beste in de ochtend, dus ik probeer ruimte te maken voor het schrijven als ik mijn dag begin. Geen e-mails, geen sociale media en mijn telefoon ligt buiten bereik, alleen ik en mijn computer. Ik heb stilte nodig en wil niet gestoord worden, en ik moet koffie hebben. Als dat in orde is, ben ik er klaar voor.

Wat was de soundtrack terwijl je aan het schrijven was? Luistert u naar muziek terwijl u schrijft?
Nee, ik kan me niet concentreren op tekst terwijl ik naar muziek luister.
  
Zet je je boek van begin tot eind uit en schrijft het dan op of laat je je personages het verhaal leiden en zien waar ze je mee naartoe nemen?
Ik geloof dat het verhaal tot leven komt op de pagina. Ik heb een algemeen idee van waar ik naartoe ga voordat ik begin, maar ik ervaar vaak dat het verhaal verandert tijdens het schrijven, naarmate de personages zich ontwikkelen. Voor dit boek heb ik bijvoorbeeld het einde halverwege volledig veranderd.

Wat kan je afleiden van het schrijven?
Het leven! Ik heb twee kleine kinderen, ze zijn er erg bekwaam in me af te leiden.

Wanneer ontdekte je dat je een schrijver wilde worden?
Ik heb verhalen geschreven vanaf het moment dat ik leerde schrijven. Dat betekent niet dat ik per se dacht dat ik het kon maken als auteur, om gepubliceerd te worden en boeken te verkopen, maar ik heb altijd geweten dat het schrijven van verhalen een groot deel is van wie ik ben.

Wat voor soort boeken lees je graag zelf?
Ik hou van een breed scala aan literatuur! Klassiekers, modern, poëzie, spanning, non-fictie. Op dit moment lees ik de Vernon Subutex trilogie van Virginie Despentes, die ik erg leuk vind.

Kun je een paar boeken noemen die we moeten lezen?
Ik weet niet of er een boek is dat iedereen moet lezen - het hangt af van smaak en interesses. Maar als je de komende maanden 'De geschiedenis van het geweld' van Edoard Louis, 'De god van de kleine dingen' van Arundhati Roy, 'Slaughterhouse Five' van Kurt Vonnegurt en 'Thinking fast and slow' van Daniel Kahneman gaat lezen, ben je in voor een interessante zomer.

Ben je al bezig met een nieuw boek?
Ja.

Kun je al een hint geven ?
Het zal plaatsvinden in hetzelfde soort universum, met een nieuwe hoofdpersoon, maar met enkele karakters uit dit boek die meedoen. En het zal je hopelijk een beetje bang maken.


Met dank aan Martine Van Dyck voor de vertaling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten