woensdag 3 juni 2020

Alibi van Denise Mina


Titel: Alibi
Auteur: Denise Mina
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Publicatiedatum: april 2020
Recensie door: Annemarie
Kraaien: 4

Een bijzonder boek heeft Denise Mina geschreven en ze heeft het zichzelf bepaald niet gemakkelijk gemaakt. Het boek gaat eigenlijk over een verhaal in een verhaal.
Hoofdpersoon Anna (in werkelijkheid blijkt ze Sophie te heten) Mc Donald luistert naar een true-crime podcast terwijl ze spullen voor haar kinderen inpakt. Ze heeft kort tevoren ontdekt dat haar man Hamish een relatie heeft met haar beste vriendin en dat ze besloten hebben om met de kinderen voor een vakantie te vertrekken.

Al luisterend naar de Podcast, die gaat over een gezonken schip, ontdekt ze dat ze een van de slachtoffers kent uit het verleden. Anna wordt in het verhaal van de podcast gezogen en al luisterend is haar nieuwsgierigheid naar de toedracht van het zinken van het schip zódanig gewekt, dat ze op onderzoek uitgaat. In haar zoektocht neemt ze Finn mee, een bekende -aan anorexia leidende- muzikant en tevens de ex van haar beste vriendin die er met haar man vandoor is. De beroemde Finn begint over hun zoektocht te publiceren op internet en zo ontstaat een podcast over een podcast. Begrijp je het nog allemaal? Nee, ik ook niet! ;-) Het boek begint vooral rommelig met weinig lijn in het verhaal. Hoe origineel ook bedacht (verhaal in een verhaal – podcast in een podcast), de eerste helft van het boek vond ik onoverzichtelijk en taai. Niet alleen moest ik de verhaallijnen zien te volgen, ook de personen moest ik leren kennen en begrijpen.

Hoewel niet zo soepel om te lezen, wilde ik het boek toch wel graag uitlezen en met een beetje doorbijten is dat goed gelukt. In de tweede helft van het boek neemt de spanning toe en begint het verhaal ook meer ‘te swingen’.  Anna/Sophie en Finn maken allerlei avonturen mee en worden heen en weer geslingerd in allerlei emoties. Het verleden van Anna blijkt in het verhaal in het hier en nu een belangrijke rol te spelen en ondertussen ontvouwt zich een zeer origineel bedachte en uitgewerkte verhaallijn.

Het boek wilde me aanvankelijk niet pakken, maar ik ben blij dat ik wel doorgezet heb. Het slot had ook nog een prima plottwist als uitsmijter (die ik echt niet had zien aankomen) en eind goed – al goed vindt Anna vrede met haar werkelijke identiteit als Sophie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten