vrijdag 8 mei 2020

Van de hemel in de hel van Jo Claes


Titel: Van de hemel in de hel
Auteur: Jo Claes
Uitgeverij: Houtekiet
Publicatiedatum: maart 2020
Recensie door: Anita
Kraaien: 5

Weerloos overgeleverd en verraden



Tijdens een groepsreis in Verona, Italië maakt hoofdinspecteur Thomas Berg kennis met Emmeline en Karin. Leuven en het politiewerk zijn echter nooit ver weg, want wanneer Emmeline doodongerust is omdat ze al sinds dagen er niet in is geslaagd telefonisch contact te hebben met haar echtgenoot, schakelt Berg zijn Leuvens team in om informatie omtrent Dirk Wouters in te winnen.
Terug in Leuven, betekent de vondst in het recyclagepark van Wilsele van een anoniem naakt lichaam gewikkeld in bubbeltjesplastiek het begin van een complex onderzoek.

Onder het genot van een uitstekend wijntje bij een heerlijke spaghetti puttanesca, slurpend van een espresso in stamcafé Gambrinus, te voet langs de Brusselsesteenweg, de Diestsestraat, vechtend tegen een kater na te veel cognac de vorige avond, teleurgesteld na alweer een afwijzing door een vrouw, probeert Berg inzicht te krijgen in de gruwelijke misdaad.

Het boek leest heel vlot. De reis naar Verona is mooi verweven met de gebeurtenissen in Leuven en blijft een rol spelen tot op het einde van het verhaal. ‘Van de hemel in de hel’ steekt ingenieus in elkaar, elk stukje informatie blijkt van belang om de motieven en de psyche van de dader bloot te leggen. Berg wordt wederom heel menselijk en realistisch neergezet, hij staat bekend als een gedreven en gerespecteerd politieman. Hij is veeleisend voor zijn team alsook voor zichzelf, maar weet de geneugten van het leven te waarderen. Zijn relatie met vrouwen blijft ook weer in deze ‘Thomas Berg’ een niet te nemen hindernis. Het maakt hem alleen maar sympathieker. Het verhaal is bij de tijd en realistisch. Ook in Leuven ergert men zich aan het circulatieplan en actuele evenementen zoals ‘Leuven leest’ worden in het boek vereeuwigd.

‘Van de hemel in de hel’ is geen thriller waarin de ene flitsende actie overgaat in de volgende. Thomas Berg is niet de man van de knallende actie. De spanning komt uit een andere hoek. Want slaagt Berg erin de motieven van zijn verdachten te doorgronden, kan hij de nodige bewijzen leveren om de schuldige achter slot en grendel te krijgen? Hij wikt en weegt, checkt en controleert en met hem de lezer. Een moeilijke puzzel die wordt gelegd met vallen en opstaan.

De verwijzingen naar de mythologie en de Bijbel, symboliek, kunst en literatuur zijn de rode draad door het verhaal heen. Dantes Divina Commedia, Shakespeares poëzie, de fresco’s van Giotto in Padua en de film ‘Shakespeare in love’ zetten hem en de lezer op het juiste spoor. Schitterend hoe de mooie foto op de cover van het boek de kern van het verhaal in beeld omzet! Geweldig hoe het citaat uit ‘A Lovers’ Complaint’ (Shakespeare) waarmee het boek begint, helemaal op het einde zijn volle betekenis krijgt in het kader van het verhaal.

Met de laatste fles Amarone meegebracht uit Verona valt het doek over de moordzaak, sluit Berg deze hectische periode uit zijn leven af en geeft hij zijn directeur het nakijken. Een knipoog naar de lezer! Heerlijk hoe die man altijd zichzelf blijft!

Deze veertiende misdaadroman van Jo Claes lost weer alle verwachtingen in. Zonder enige twijfel 5 sterren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten