donderdag 12 december 2019

Boekvonnis van Stil van Eva Burgers

Wij mochten van Gloude Publishing een leesclub draaien met de eerste volwassen thriller van Eva Burgers Stil genaamd.

Waar gaat het boek over?

Wanneer rechercheur Robin Escher op haar werk bij de Amsterdamse politie in vertrouwen vertelt dat ze de sfeer op de afdeling soms als seksistisch ervaart, wordt haar dat niet in dank afgenomen. Als ze kort daarna ook nog het vermoeden heeft dat haar chef gevoelige informatie lekt aan criminelen, gaat ze op onderzoek uit.
Pas als Robin ontdekt dat haar verslagen op onverklaarbare wijze beginnen zoek te raken, beseft ze dat ze op haar tellen moet gaan passen. Ze zoekt steun bij haar maatje Storm, maar als ze ook hem niet meer helemaal kan peilen, neemt ze een drastische beslissing.


Deelnemers in deze ronde zijn:

Lieselotte Danneels
Hilona Schaft-Mol
Inge van de Pol
Petra van der Berg
Lies Schikan





De cover: hot or not?
Zie quotebeeld hiernaast





Verwachting van de deelnemers

Lieselotte
Ik ben benieuwd, de tekst op de cover een Robin Escher misdaadroman doet me vermoeden dat dit het eerste deel is van een reeks, dus ergens hoop ik wel een nieuw leuk hoofdpersonage te leren kennen.

Lies
Ik ben een groot fan van thrillers. Het spreekt me aan dat een auteur die zich al waargemaakt heeft in het schrijven voor jongere lezers, zich nu waar wil maken tussen de volwassenen. Het lijkt mij een enorme uitdaging om een ander publiek te bereiken, dus ik ga er helemaal voor.

Hilona
 Eva Burgers is voor mij een nieuwe auteur. Ik heb nog geen boeken van haar gelezen.
Ik heb jaren met veel plezier in het centrum van Amsterdam gewerkt en vind het daarom erg leuk dat dit verhaal zich in Amsterdam afspeelt. Een vrouwelijke rechercheur die ervoor durft uit te komen dat ze moeite heeft met de seksistische ‘mannenwereld’ in combinatie met corruptie en het oplossen van moordzaken klinkt veelbelovend.

Petra
Voor mij voelt de naam Eva Burgers als een bekende naam? Dacht dat zij de hoofdpersoon zou zijn, maar ze is de auteur 😂. Effe terug gekeken op mijn Hebban en ik blijk Kaya Crime-Tot de dood ons scheidt van haar gelezen te hebben. Gezien de achterflap verwacht ik een spannend verhaal met verschillende issues naast de (moord)zaken zoals seksisme, wantrouwen en lekken naar criminelen.

Inge
Ik ken de schrijfster nog niet, dus ben vooral erg nieuwsgierig. Wat ik verwacht is een spannend boek, maar niet zoals bij een man vol met uitgebreide schietpartijen. Maar ook spanning in andere issues





Wat vinden zij halverwege het boek?
Hilona
Ik ben ondertussen over de helft van het boek en het verhaal pakt mij behoorlijk. Waarschijnlijk door herkenning van de onmacht wanneer je op alle fronten onterecht wordt tegengewerkt en wordt zwartgemaakt op je werk. Het maakt me boos en ik irriteer me aan de lafheid van de directe collega’s, die door de angst voor het verliezen van hun eigen baan niet de waarheid durven uit te spreken. Dat zou ik zelf nooit kunnen. Dan maar op zoek naar ander werk dan de wetenschap nog langer te moeten werken met zo’n achterbaks zooitje kneuzen. Ik kan slecht tegen onrecht en het maakt me tegelijkertijd boos en verdrietig. Kortom het verhaal raakt me en ik ben heel benieuwd hoe één en ander zich verder gaat ontwikkelen.

Lieselotte
 Ik ben halfweg. Ik vind als ik eerlijk mag zijn de schrijfstijl een beetje eenvoudig.
Snap ook het feit dat het boek opgedeeld is in delen niet zo goed. Wel vind ik het spannend om verder te lezen over Robin. Al die geheimzinnigheden. Wil wel weten of haar beslissing nu een goede keuze geweest is. Robin en storm mogen van mij nog iets dieper uitgewerkt worden

Petra
Ben in hoofdstuk 12 van deel 4. Moet heel erg mijn hoofd erbij houden. Dacht in het begin al direct “hè? Robin was toch rechercheur? Geen journaliste?” Daarnaast worden soms dingen genoemd die wat mij betreft uit de lucht komen vallen?



"Wat was toeval en wat stond er vast? Bestond er onvoorwaardelijke liefde, of was ieder soort van houden van een voorbode van ellende en een uiteindelijke afwijzing in wat voor vorm dan ook?"

Hun mening na het boek uitgelezen te hebben

Lieselotte

Robin is een sterk personage die weet wat ze wil, ze wordt neergezet als een sterke vrouw die niet vlug bang geeft. Toch mocht de uitdieping nog dieper gaan zodat we haar nog beter leren kennen. Net als het tweede hoofdpersonage Storm ook hij had dieper uitgewerkt mogen worden.

De schrijstijl is eenvoudig waardoor het boek vlot leest. Het boek laat gemengde gevoelens achter het heeft geen wow effect achter gelaten, maar toch wil je weten hoe het verder gaat. Het einde zorgt ervoor dat de nieuwsgierigheid van de lezer gewekt wordt.

Het was een aangenaam boek om te lezen en het heeft me een aantal uurtjes leesplezier bezorgd zonder meer.



Lies
Ik vind het een voordeel dat dit boek beeldend is geschreven, de lezer is er zelf ook bij, maar vooral het taalgebruik in het geschreven woord maakt het makkelijk leesbaar.

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Smaakt naar een vervolg, zeker als de hoofdrollen weer weggelegd zijn voor Robin en Storm.


Het boek "Stil", ik ben er stil van. Mooi.

Hilona
Het verhaal leest vlot weg. De schrijfstijl is eenvoudig. Ik vind het plot wel redelijk voorspelbaar en af en toe wat onrealistisch maar al met al heb ik mij wel vermaakt met het lezen van dit boek.
 Een lekker boek om als tussendoortje te lezen, ondanks dat het verhaal mij niet omver heeft geblazen.

Inge
Het boek leest vlot weg, maar is niet geheel onvoorspelbaar. Toch zit er wel genoeg spanning in waardoor je het boek niet makkelijk weg legt. Ik hoop dat er snel een vervolg komt, want ik ben nu wel nieuwsgierig hoe verder gaat met Robin en Storm...

Petra
Ik vind het wel een spannend verhaal, maar door de opbouw vind ik het niet heel makkelijk te volgen, hoewel ik normaliter helemaal geen problemen heb met sprongen in de tijd heen en terug.

 De corruptie, het machtsmisbruik en de gevolgen daarvan lieten met wel echt schrikken aangezien Eva Burgers zelf rechercheur is geweest en ik vraag me af hoeveel ze van haar eigen ervaring in dit boek heeft verwerkt?



De deelnemers gaven 4 keer een 3 en 1 keer een 3,5 en daardoor komt het eindcijfer op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten