vrijdag 13 december 2019

Meisje zonder Verleden van Michael Robotham


Mijn favoriete auteur Michael Robotham, die bekend is om de serie met psycholoog Joe O’Loughlin in de hoofdrol brengt een nieuwe serie uit. Meisje zonder verleden is het eerste deel. Deze keer met forensisch psycholoog Cyrus Haven in de hoofdrol. Cyrus is afgestudeerd op zgn. Waarheidstovenaars, mensen die kunnen zien of iemand liegt. Hij kwam tot de conclusie dat deze niet werkelijk bestaan en toen kwam hij in contact met tienermeisje Evie Cormaic die zijn conclusie teniet doet.
Zowel Cyrus als Evie hebben een problematische jeugd. Zo werd de broer van Cyrus veroordeeld voor de moord op zijn vader, moeder en zus  en werd Evie totaal verwaarloosd gered uit een huis waar zij werd vastgehouden.  Dat is nu zes jaar geleden en inmiddels is zij ondergebracht in een gesloten inrichting. Niemand weet wie Evie is en zij vertelt het niet.  Het enige dat ze wil zeggen is dat ze 18 jaar is en dat ze de inrichting wil verlaten. Ondertussen raakt Cyrus beroepshalve betrokken bij een  moordonderzoek naar een jonge schaatster.  Dan raakt ook Evie verstrikt in het onderzoek naar de moordenaar van de jonge schaatster en dat leidt tot gevaarlijke ontwikkelingen en een mooie climax.

Robotham is uiterst kundig in het uitwerken van verschillende verhaallijnen en het neerzetten van geloofwaardige karakters.
Ook meisje zonder verleden is een interessant en origineel verhaal met personages die zich ontwikkelen en waar we nog veel leesplezier aan kunnen beleven. Het zijn boeiende personages om een serie boeken aan te wijden.

Robotham investeert veel aandacht (en dus voor de lezer leestijd ) aan de ontwikkeling van de platonische relatie tussen Cyrus en Evie maar zijn schrijfstijl zorgt voor vaart en hij houdt het interessant.

Heel af en toe vond ik het plot op het gebied van geloofwaardigheid toch een beetje schuren. Met name de snelle ontwikkelingen m.b.t. Evie als ze de kliniek na jaren verlaat en Cyrus haar opneemt in zijn huis vond ik wat kort door de bocht. Toch maakt de schrijfstijl en het mooie verhaal veel goed.
Robotham is een topschrijver. Nieuwe personages na een vorige serie zijn altijd even wennen. Een leuk detail is dat hij op de laatste pagina’s met een soort van knipoog toch even contact legt met de hoofdpersoon uit zijn vorige serie Joe O’Louglin!

4 kraaien
Annemarie


Geen opmerkingen:

Een reactie posten