zondag 7 juli 2019

Boem Boem 1 van Jan van der Cruysse

Titel: Boem Boem 1 Aanslag in Antwerpen
Auteur: Jan van der Cruysse
Uitgever: Manteau
Publicatiedatum: juni 2019
Recensie door Fany
Waardering: 4 kraaien

Een explosief verhaal waar onverwachte dingen gebeuren en niets is wat het lijkt. 
De serie Bling Bling was zijn debuut en mijn eerste kennismaking met Jan Van Der Cruysse. Vanaf het eerste boek dat ik las van hem viel ik voor zijn aparte schrijfstijl en ik was benieuwd of zijn nieuwe reeks op hetzelfde elan doorging. Wat was ik blij toen ik opnieuw werd beloond met een heerlijke portie sarcasme en een spannend verhaal waarbij de auteur inspeelt op de actualiteit en zijn levenservaring. 

In het begin moest ik even wennen aan dit verhaal waarbij er twee totaal verschillende verhaallijnen door elkaar lopen. Het leek wel : "Het leven zoals het is" in het gedeelte over het peloton van het Belgische leger dat in 1986 in Duitsland gestationeerd was. De ervaringen van Moon en Korneel en de andere militairen werden erg gedetailleerd verteld en overgoten met feiten, maar ook met een kwinkslag beschreven . Een tweede verhaallijn speelt zich af in 2020 in Antwerpen. Het is de 100ste verjaardag van dit sportieve en internationale evenement en er zal gefeest worden. De wereld is verbijsterd wanneer er een granaat gegooid wordt en er is opeens overal paniek. Met man en macht wordt er gezocht naar mogelijke daders en al snel worden de stereotiepe daders verdacht en ondervraagd. Heel de wereld heeft Antwerpen op zijn radar en iedereen heeft wel een idee over wie er verantwoordelijk is voor de gruwel. Groot is de verbazing als er onverwachte dingen gebeuren en plotseling moet de zaak van alle kanten bekeken worden. 

Met zijn typische scherpe pen en bijtende humor heeft Jan opnieuw een intelligente thriller op papier gezet waarbij meer vragen dan antwoorden lijken te zijn. Wanneer na nieuwe informatie alles misschien anders is dan het lijkt en er met een open blik gekeken wordt naar de situatie, komen verontrustende dingen naar boven.

Hoewel ik me bij de start van het boek soms afvroeg waarom er zoveel details beschreven werden en hoe deze vreemde thriller zou eindigen, werd ik opnieuw meegenomen in het verhaal. 
Op het einde toen alles mooi samenkwam tot één geheel dacht ik alleen maar: "Dit is een meesterlijk geconstrueerde en onderhoudende thriller waarbij de auteur door de ogen van zijn personages vragen durft te stellen en vooroordelen durft omver te werpen".

Na alle aanslagen is heel onze wereld jammer genoeg ook veranderd. Door deze thriller die nieuwe mogelijkheden toont en durft te kijken naar de echte vijand wordt nog eens beklemtoont dat angst nooit mag winnen. Waarschijnlijk heeft de auteur bij het schrijven van dit fictief verhaal, net zoals ik tijdens het lezen, aan die noodlottige dag in Brussel of een andere aanslag gedacht. 

Na Boem Boem 1 Aanslag in Antwerpen kan ik alleen vol ongeduld wachten op de nieuwe en waarschijnlijk verrassende ontwikkelingen in deel twee. Een tweede Bling Bling is de nieuwe reeks Boem Boem niet, wat goed is, omdat de auteur zo origineel en vernieuwend blijft. Jan Van Der Cruysse heeft bewezen dat hij geen eendagsvlieg is maar een blijver! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten