maandag 8 juli 2019

De kinderen die het bos in gingen van Lina Bengts Dotter.


 Het is het tweede deel met rechercheur Charlie Lager in de hoofdrol. Ik houd van thrillers met een psychologisch randje. Boeken waarin het weliswaar draait om een misdrijf, maar waarbij vooral de context en achtergronden van de personen een belangrijke rol spelen. Dus geen  verhalen van bloederige taferelen over het misdrijf op zichzelf, maar in dit boek draait de ontwikkelingen in de levens van mensen. De vraag waarom het misdrijf is gepleegd staat centraal en welke omstandigheden hebben daaraan bijgedragen.

Ook in het tweede deel gaat het om een verdwijning van een meisje, een cold case. Charlie Lager, een door een moeilijke jeugd beschadigde rechercheur, wordt gebeld door haar vriendin uit haar geboortedorp. Charlie zit nog niet goed in haar vel, volgt sessies bij een therapeut en besluit tot een vakantie om haar vriendin te helpen. Opnieuw keert ze terug naar haar geboortedorp, net als in het vorige deel en opnieuw wordt ze geconfronteerd met demonen uit haar verleden. De manier waarop dit in het boek wordt beschreven is knap uitgewerkt, niet te dramatisch of pathetisch, wel kernachtig en krachtig. Ik houd ook van hoofdpersonen met een psychologisch randje!;-)

In het vorige deel onderzocht Charlie een verdwijning van een meisje en ook in dit boek wordt Charlie met een oude verdwijning geconfronteerd. Naarmate het boek vordert ontdekt ze steeds meer over de toedracht van de verdwijning maar ook de demonen uit haar jeugd worden steeds helderder, tot ze aan het einde van het boek op een onverwachte manier samenkomen.

Het boek wordt verteld vanuit twee perspectieven; vanuit het perspectief van het verdwenen meisje Francesca en vanuit het leven van Charlie. Die combinatie zit knap in elkaar.

De kinderen die het bos in gingen is niet bloedstollend spannend, wel enorm intrigerend en verrassend als het gaat om het verloop van het verhaal. Het is ook zo’n boek waarin je na afloop nog wel even blijft hangen. Niet alles is even afgerond en er is ruimte voor een vervolg dat er komt! Lina Bengts Dotter schrijft soepel en beeldend. De personages zijn geloofwaardig. Ik kijk uit naar deel drie van de Charlie Lager reeks.

4 kraaien
Annemarie

2 opmerkingen: