zondag 28 april 2019

WAT IS JE BESTE BOEK?

“Wat is je beste boek?”

Het is een vraag die geregeld voorbijkomt en ik vind dat oprecht lastig te beantwoorden. Met een beetje schwung, arrogantie – of zelfverzekerdheid – zou ik dan kunnen roepen “Al mijn boeken zijn goed!” of commerciëler gedacht “Mijn laatste boek!”. Om daar dan direct aan toe te voegen waar je mijn boeken kan kopen.

Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik mijn eigen werk wel oké vind, maar er eigenlijk best onzeker over ben. En “oké” is niet geweldig of fantastisch goed. Het is ook nogal wat, ondanks dat het een thriller is en geen autobiografie, om je hele ziel en zaligheid, je hersenspinsels, lugubere gedachten en seksscènes neer te pennen en op een gegeven moment te publiceren voor tientallen, honderden, inmiddels duizenden mensen.
En ik wéét dat ik goede boeken schrijf, ik wéét dat het zelfs beter is dan enkele van Nederlands bekende thrillerschrijvers (m/v), maar het voelt niet zo. En misschien is dat ook wel oké. Weten dat het altijd beter kan, beter moet. Voelen dat het goed is, maar nooit goed genoeg: toewerken naar minder foutjes die er doorheen glippen, mooiere zinnen maken, nog spannender verhalen schrijven. Er is nog een wereld te winnen. Voor mij en dus voor mijn lezers.

En als ik het dan toch heb over het winnen van een wereld: koop eens een boek van een (relatief) onbekende schrijver, van een kleine uitgever. Kijk verder dan wat je enkel voorgeschoteld wordt door de boekhandel en de grote uitgeverijen. Even buiten die veilige comfortzone stappen en je zal zien dat er een prachtige boekenwereld voor je opengaat!

Want, en ik citeer mijzelf: Lezen heeft iets magisch. Het laat je kennis maken met situaties die je nooit hebt meegemaakt, je komt op plekken waar je nooit zult komen en je wordt meegenomen op een vlucht door de hersenspinsels van iemand die je niet kent. Als je je dat beseft, zal elk boek dat je leest nog unieker zijn. Evenzogoed is het schrijven van verhalen magisch, door alles wat ik hiervoor al noemde and beyond all of that. Lezen én schrijven laat mij de waan van alledag ontvluchten. Woorden worden zinnen en vormen verhalen, verhalen die een soort parallel universum creëren waar even geen zorgen zijn.

Naast alle onzekerheid, de hordes die nog te nemen zijn en valkuilen die op de loer liggen, zijn er natuurlijk ook de goede recensies en sterrenregens die mij enorm sterken. En uiteraard de kraaien die ik hier op de site heb mogen krijgen van de leesclub en de op zich staande recensie!

Tot slot, met de kortingscode #leeseenTjeerd krijg je nu 10% korting op mijn tweede boek, Eeuwig Donker. Bestellen kan hier! Krijg je hem gesigneerd thuisbezorgd. (liever een ebook? Kan ook via de site, of via BOL in je Kobo abonnement)

Heel veel leesplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten