maandag 15 oktober 2018

Hart-slag van Joanne Carlton

Titel: Hart-slag
Auteur: Joanne Carlton
Uitgeverij: Hamley books
Publicatiedatum: september 2018
Recensie door Ink
Waardering: 4,5 ( maar eigenlijk 4,8)

Achterflap

Sam en Jasper zijn hartsvrienden sinds een tragedie in hun kinderjaren hen bij elkaar bracht. De twee geloven dat ze alle tijd van de wereld hebben om hun doelen te bereiken. Hun levens worden brutaal verstoord wanneer ze vernemen dat Jasper terminaal ziek is door een tumor in zijn hart.

Het vooruitzicht voorgoed afscheid van elkaar te nemen valt de twee zwaar. Met nog slechts enkele dagen te leven, is Jasper vastbesloten om de korte tijd die hem nog rest, te benutten. Hij smeekt Sam om zijn laatste wens, om eenmalig te mogen zingen voor een publiek, te vervullen.


De gebroken vrienden laten alles wat ze kennen achter om het onmogelijke te bereiken, terwijl ze tegelijkertijd worstelen met hun verdriet, verlies en het onvermijdelijke afscheid.



Mijn mening

Joanne Carltons verhaal gaat over twee tieners Sam en Jasper. Zij hebben elkaar leren kennen na het overlijden bij een ongeluk van Sam haar ouders en zus.
Sam lijkt (maar dit wordt niet letterlijk benoemd) het syndroom van Asperger te hebben: razend slim en wiskundig hoog onderlegd, maar sociaal enorm beperkt. Jasper leidt het leven wat hij denkt dat zijn vader van hem verwacht. Zo doet hij nu de studie die zijn vader deed en wordt verwacht dat hij het bedrijf later zal gaan overnemen. Terwijl zijn hart ligt bij de muziek.
Het kost Jasper al zijn energie en op een dag zakt hij bij een basketbalwedstrijd in elkaar. Op allerlei onderzoeken en Jasper nog denkend  de volgende dag lekker naar huis te mogen, volgt een rampscenario. Hoe de auteur dit proces beschrijft van de overgang van hoop tot rampmelding, benam mij de adem. Zo levendig goed beschreven. Dan gaat alles in een stroomversnelling en Sam neemt hem mee naar Londen neemt om mee te gaan doen aan een soort van The Voice/Idols. Jasper zijn droom is om beroemd te worden met zijn muziek.


"Ik haat het om de mensen om wie ik het meest geef gekwetst te zien. Dat gebeurt immers zodra je echt om iemand geeft. Mensen doen andere mensen pijn. Maar soms komt een persoon je zo nauw aan het hart te liggen, dat de bijbehorende liefde voor die persoon onvermijdelijk wordt......"

Laat ik maar gewoon zeggen dat ik zo enorm genoten heb van dit boek. Natuurlijk denk je als je de achterflap leest van dit gaat een enorme tranentrekker worden. Misschien zelfs wel even dat je denkt van ik heb geen zin om over ziektes en de dood te lezen. Maar het is prachtig geschreven met natuurlijk de ziekte, maar ook met humor en avontuurlijk. Plus met voor mij geen storende Vlaamse woorden, maar die daardoor het verhaal nog charmanter maken.

Carlton sleept je mee in deze bijzondere hevige en hechte vriendschap, waarbij de personages werkelijk realistisch neergezet worden met  al hun krachten en tekortkomingen. Niet alleen maar alle goede dingen opnoemen van een ernstig zieke jongen. Sam haar gedrag zou jou bijvoorbeeld ergeren in de werkelijkheid en dat doet ze in het verhaal ook op zijn tijd.

Ik heb meerdere keren met een brok in mijn keel zitten lezen, zo ontroerd raakte ik. Maar dat was bijvoorbeeld ook al  als Jasper in het openbaar in het metrostation gaat staan zingen voor een klein meisje en de hele omgeving vergeet. Ik leef zelden zo met boekpersonages mee als in Hart-slag. Ik ben gewoon echt blij als Jasper weer doorgaat naar de volgende rondes, schrik als hij achteruit gaat met zijn gezondheid en heb ook zo medelijden met Sam die alles zo goed probeert te organiseren , maar ook met ene groot schuldgevoel rondloopt.



 "Ik ben een groot fan van negeren. Negeren is pijnloos overleven. Geen vrienden in mijn leven toelaten. Het is de enige manier om enigszins om te gaan met de gruwelijkheden die het leven in je richting gooit."
Wat trouwens erg voorspelbaar zou zijn in een YA is dat de twee uiteindelijk tegen het einde verliefd opelkaar zouden gaan worden. Groot compliment dat de auteur niet in die valkuil gestapt is. Het had hevig afgedaan aan de orginaliteit van dit boek. En dan....Jasper.... lukt het toch om de tumor te laten verdwijnen? Of overlijdt hij 'gewoon'? Je zal het moeten gaan lezen en je mag serieus een pakje zakdoekjes paraat houden.

Deze auteur heeft mij gigantisch verrast met zowel inhoud als vormgeving. Een foto op de omslag blijft smaak, maar ik vind hem prachtig en ook de kleuren springen er af. Daarnaast is de vormgeving qua lay out en papier gewoon zo verzorgd. Ook start elk hoofdstuk mooi met een speciale quote.


Ik geef Hart-slag een 4,5 kraai. Maar eigenlijk is het een 4,8 : het hikt echt tegen de vijf aan.

Dit is voor mij nu echt een boek wat ik heel veel mensen wil aanraden. Prachtig boek voor jouw pubers, maar ook absoluut voor jezelf.

Ink

Geen opmerkingen:

Een reactie posten