vrijdag 21 september 2018

Niet verder vertellen van Roz Nay


Titel: Niet verder vertellen
Auteur: Roz Nay
Publicatiedatum: September 2018
Uitgeverij: Xander
Recensie door Annemarie
Waardering: 3 kraaien

Het is de debuutthriller van deze schrijfster en volgens de achterflap met lovende kritieken ontvangen. Het wordt omschreven als een indringende, manipulatieve en dreigende pageturner, waarmee Roz Nay meteen een plaats veroverd in de top van psychologische thrillers.

Het verhaal. Vanaf bladzij 1 zit je er midden in, dat is echt een pluspunt van het boek. Angela zit in een verhoor en het boek vertelt alles door haar ogen. Ze wordt ondervraagd over de verdwijning van Saskia. Op dat moment heb je als lezer geen enkel idee wie Saskia is en ook of er een relatie tussen Angela en Saskia is. Angela is al net zo verbaasd. Hoewel zij aangeeft niets met de verdwijning te maken te hebben is commissaris Novak overtuigd van het tegendeel. Onder druk van Novak begint Angela te vertellen over haar leven.
Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat er wel degelijk een relatie tussen Angela en Saskia is. Ze vertelt over het ontstaan van een liefdesrelatie  met HP (mooi beschreven maar heeft weinig van doen met een thriller) die uiteindelijk eindigt, waarna HP een relatie aangaat met Saskia , met haar trouwt en een kind krijgt.
Roy Naz probeert met haar boek de lezer aan het twijfelen te krijgen over de verhalen die Angela vertelt. Is ze een leugenaar, een doorgedraaide jaloerse ex die Angela heeft laten verdwijnen (vermoord?)? Handelt ze in opdracht van iemand anders? Weet ze meer maar zegt ze het niet en beschermt ze iemand?

Op zich vond ik het een mooi idee voor een thriller en aanvakelijk had het ook wel iets weg van een pageturner en wilde ik doorlezen. Naarmate het einde van het boek in zicht kwam vond ik de afwerking steeds slordiger en af en toe niet geloofwaardig. De kracht van het boek is dat je alleen vanuit de ogen van Angela leest en je niet weet hoe psychisch in orde ze nu eigenlijk is. Is het verhaal bij vlagen ongeloofwaardig of is dat de zieke psyche van Angela?

Het is een dun boek (op de ereader 200 pagina’s), je leest het vlot uit. De schrijfster heeft een soepele pen. Toch miste ik echte psychologische diepgang, miste ik uitwerking van het personages en werd het einde van het boek enigszins afgeraffeld. Voor de debuut zeker niet slecht; als Roz Nay een nieuw boek uitbrengt zet ik het wel op mijn te lezen lijstje.

3 kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten