donderdag 20 september 2018

Dag des oordeels van Elizabeth George

WAAR IS DE VERTROUWDE BARBARA HAVERS GEBLEVEN IN ‘DAG DES OORDEELS’ VAN ELIZABETH GEORGE
Het laatste deel in de Lynley & Havers reeks Dag des oordeels lag alweer een hele tijd naar mij te roepen. Ik ben benieuwd of Elizabeth George haar oude drive teruggevonden heeft na een paar mindere boeken in de reeks. Toch vind ik het een goede serie met meer goede dan ‘slechte’ boeken.
Elizabeth George is een Amerikaans schrijfster, ze studeerde Engels en doceerde dat vak ook een aantal jaar. Haar liefde voor Groot-Brittannië komt duidelijk naar voor in de boekenreeks met inspecteur Lynley en brigadier Havers in de hoofdrol. Ze heeft diverse prijzen in de wacht gesleept met verschillende boeken. Dag des oordeels is het 19e boek in deze reeks.
In Dag des oordeels wordt de vrijheid van Barbara Havers aanzienlijk beknot. Na haar eigengereide optreden in Italië is de maat vol voor hoofdinspecteur Isabelle Ardery en moet Barbara zich strikt aan de regels houden, wil ze haar job bij de Londense Met behouden. Inspecteur Lynley maakt zich zorgen omdat Barbara’s denkvermogen en capaciteiten door deze beperkingen aangetast lijken.
Als de feministische bestsellerauteur Clare Abbott vermoord wordt teruggevonden op haar hotelkamer in Cambridge, mag Barbara zich bezighouden met het onderzoek met in haar kielzog Wilson Nkata. Ze krijgt de instructie om nooit op eigen houtje te handelen, toch komt de oude Barbara af en toe terug om het hoekje piepen. Het onderzoek leidt al snel naar de Goldacres, een familie die erg te lijden heeft onder de zelfmoord van zoon William.
Elizabeth George bevestigt met Dag des oordeels nog maar eens waarom ze steevast op de bestsellerlijsten terecht komt. Het boek leest vlot in haar vertrouwde schrijfstijl. Het boek begint met de periode die voorafgaat aan de zelfmoord van William, wat zeker bijdraagt aan de sterkte van het boek. De personages worden degelijk uitgediept waardoor hun rol verduidelijkt wordt. Regelmatig wordt de lezer op het verkeerde been gezet, de subplots zijn uitstekend uitgewerkt, het verhaal is origineel. Het verschil in de Britse klassen waarvoor Engeland alom bekend staat, komt ook in dit boek meermaals aan bod.
Na een aantal mindere boeken in de Lynley & Havers serie zit George duidelijk terug op de goede weg. Dag des oordeels is een onvervalste whodunit van de bovenste plank, hoewel de spanning niet te snijden is. Soms is het verhaal een beetje voorspelbaar, de plot daarentegen is op zijn minst verrassend te noemen.
Het verhaal is origineel en eindigt verrassend waardoor het 4 sterren verdient.

Tilly Hoskens
Eerder verschenen op https://www.leveninextratijd.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten