dinsdag 21 augustus 2018

Perfecte moeder van Aimee Molloy


Titel: Perfecte moeder
Auteur: Aimee Molloy
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij BV
Aantal pagina`s:

Auteur:
Aimee Molloy is de auteur van de New York Times bestseller However Long the Night: Molly Melching’s Journey to Help Millions of African Women and Girls Triumph en de co-auteur van verschillende  non-fiction boeken, inclusief Jantsen’s Gift, samen met Pam Cope. Perfecte Moeder is haar eerste thriller.

Achterflap:
De angst van iedere moeder: je baby verdwijnt terwijl je er even niet bent

Een groep jonge moeders komt regelmatig samen om bij te kletsen. Als ze besluiten om een keer wat te gaan drinken zonder de kinderen, vindt iedereen dat een goed idee. Alleen Winnie, de enige alleenstaande moeder van de groep, staat niet te springen. Maar uiteindelijk halen ze haar over en de dames vermaken zich opperbest. Maar dan slaat het noodlot toe: Midas, het zoontje van Winnie, wordt uit zijn wiegje gestolen.

De politie lijkt er vanaf dag 1 een potje van te maken, dus de vrouwen nemen het heft zelf in handen: wat is er gebeurd en waar is de baby? Maar ook de media begint zich te bemoeien met het verdwenen kind en vooral met moeder Winnie.

De vragen stapelen zich op.  Wie zijn de vrouwen van deze vriendinnenclub?  Welke geheimen houden ze achter? Kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg? En is de moeder wel zo onschuldig?

De pers over Perfecte moeder:
‘Eindelijk, een boek om de informele thriller trilogie die begon met Gone Girl en Het meisje in de trein te voltooien. Daar komt nu: Perfecte moeder, met straks als producent en in de hoofdrol Kerry Washington.’ Vanity Fair
‘Voor liefhebbers van slimme thrillers in de stijl van Gillian Flynn zal dit boek moeder overal koude rillingen bezorgen.’ Library Journal, starred review

Mijn mening:

De Meimoeders is een groep van jonge moeders die allemaal bevallen zijn in dezelfde maand. Ze hebben elkaar online leren kennen en wisselen tips en weetjes uit. Om de band te versterken, besluiten ze om elkaar ook in het echt te ontmoeten. Sindsdien komen ze een paar keer per week samen met de baby’s, in het park, onder de wilgen. De gesprekken gaan voornamelijk over hoe het gaat met de baby’s, de kwaaltjes en de pijntjes en het chronisch gebrek aan slaap . De groep varieert steeds, zo komen er nieuwe moeders bij en er vertrekken er ook weer. Maar uiteindelijk blijft er een hecht groepje moeders over die elkaar zeer regelmatig ontmoeten om te praten en ervaringen uit te wisselen.
Tijdens één van de ontmoetingen, popt het idee op om elkaar eens zonder baby’s te ontmoeten en elkaar eens in een andere setting te zien, in een leuk café bijvoorbeeld. Het zou heerlijk toch zijn om even de dagelijkse beslommeringen en sleur te doorbreken.
Iedereen vind het een goed idee, op één moeder na. Winnie is een alleenstaande moeder en ziet het niet zitten om haar kind al bij een oppas achter te laten. Na lang aandringen en van alles voor haar geregeld te hebben gaat ze uiteindelijk toch overstag. “Alles komt goed”; zeiden de andere moeders…..maar dat hadden ze mis…nu is er een baby ontvoerd.
‘Op hete dagen kunnen nare dingen gebeuren.’
De politie is direct ter plekke, maar laat ook grove steken vallen. Ook de social media pikt dit alles razend snel op en voor de moeders het in de gaten hebben, worden ze allemaal onder de loep genomen. Filmpjes, confronterende foto’s van die bewuste avond en zaken uit het verleden die de vrouwen liever niet in de publiciteit willen hebben komen boven water en verergeren de situatie. Wie zijn die Meimoeders eigenlijk, waarom hebben ze hun jonge baby achtergelaten om te gaan drinken en zich te bezatten? Wat voor geheimen hebben ze? Hoe goed kennen de Meimoeders elkaar eigenlijk?
Allemaal vragen die het verhaal boeiend houden en voor de nodige speculaties zorgt. Niemand lijkt te zijn wie ze zijn en iedereen heeft zo zijn geheimen.  
Drie van de Meimoeders zijn vastbesloten om moeder en kind weer te verenigen. Of ze dit gaat lukken is de vraag.
En  niet  voordat  ze  bij  de  balustrade  van  haar  terras  zijn blijven  staan  en  naar  de  duizenden  ramen  van  Brooklyn  hebben gekeken,  waarachter  baby’s  veilig  liggen  te  slapen,  en  waarachter andere  mensen misschien naar hén kijken, drie ontredderde moeders,  hun  haar  fladderend  in  de  zomerwind,  hun  hart  gevuld  met angst.
Ieder hoofdstuk begint met een mailtje gericht aan alle Meimoeders met een “Tip van de dag”. Daarin staat waar je baby op dat moment in zijn groeicurve is, op lichamelijk, emotioneel en social vlak zou moeten zijn. Aangezien geen één kind hetzelfde is kan dit soort adviezen onzekerheid oproepen bij de kersverse moeder. Iedere moeder wil uiterwaard de “Perfecte moeder” zijn.
Door de ontvoering leren de vrouwen elkaar pas echt beter kennen. Voorheen, onder de wilgen, ging het voornamelijk over koetjes en kalfjes. Pas nu het ergens om gaat, een ontvoerde baby, raken de vrouwen echt bevriend.
Het is een goed verhaal, ook voor vrouwen zonder kinderen zoals ik. Het is soms lastig te volgen wie er aan het woord is, waardoor je soms wat afdwaalt, maar toch blijf je lezen om te weten wat er nu precies gebeurt is die avond op 14 juli.
Wat ik jammer vond, is dat de personages niet tot hun recht komen, hun karakters zijn niet volledig uitgewerkt, ik krijgt met geen één moeder een echte klik.
Sommige stukken zijn bewust vaag gelaten om wie het gaat, dat wordt op het einde wel duidelijk. Het was op zich wel een spannend einde, maar ik vond het uiteindelijk toch wat vergezocht.
Het is een fijn boek voor in de vakantie of als tussendoortje, het is geen topper maar zeker leuk om te lezen!
Beoordeling:

Originaliteit: 4
Leesplezier: 3
Psychologie: 3
Spanning: 3
Plot: 3

Drie kraaien voor “Perfecte moeder” van Aimee Molloy

LilianGeen opmerkingen:

Een reactie posten