zondag 22 juli 2018

De stalker in de nacht van Robert Bryndza

Wat vond ik van de cover ?
De cover toont een detail van een vrouwengezicht, met een helder wit en fel blauw oog, ongetwijfeld zal deze cover aandacht trekken op de tafels in de boekhandel. Ook de covertekst trekt zeker je aandacht ‘als de moordenaar je in het vizier heeft, ben je al zo goed als dood.’

‘Woede is een van de ongezondste emoties die er zijn’

Wat verwacht ik van tevoren ?
Na ‘Het meisje in het ijs’ is ‘De stalker in de nacht’ het tweede boek van Robert Bryndza rond Erika Foster, de getormenteerde, gedreven en onorthodoxe politie-inpecteur. ‘Het meisje in het water’ was een meer dan aardig debuut, en ik ben zeker benieuwd naar het vervolg.


‘Night Owl bleef nog een paar minuten naast het dode lichaam liggen, euforisch hijgend, trillend van opwinding. Toen stond Night Owl zachtjes op en glipte weer als een schaduw het huis uit.'

Mijn recensie :
Je zit al vanaf het begin midden in het verhaal bij het lezen van ‘De Stalker in de nacht’, en ook dit keer heb je weer snel sympathie voor Erika Foster en hoe zij reageert tegenover haar leidinggevenden. Net als in het voorgaande boek ‘Het meisje in het ijs’ valt het me trouwens opnieuw op dat hoe hoger de rang van deze leidinggevenden, hoe verder ze van de realiteit lijken te staan en hoe meer ze met imago en PR bezig zijn dat met het oplossen van misdaden en het ondersteunen van hun teams daarbij; laat ons aub hopen dat dit toch net iets meer fictie is dan realiteit.
Behalve aandacht voor de misdaden en het proberen oplossen van de moorden, wordt ook dit keer opnieuw uitgeweid over het privéleven van vooral Erika, en dat is toch altijd aangenaam.
En dan, als je net over de helft  van  het boek bent, weet je voor de eerste 2 moorden plots wie de dader is ... Stoort dat ? Ehm, nee, eigenlijk niet, er is sowieso een belofte naar meer ... Ondertussen wordt ook het karakter van de dader mooi uitgebouwd en krijg je inzicht in diens verleden en begin je zelfs op een bepaalde manier begrip op te brengen.

‘het is goed, het is goed’ ... ‘jij bent onschuldig. Je hebt nog de kans om de hele wereld op zijn kop te zetten.’

Net zoals in ‘Het meisje in het ijs’ wordt ook dit keer Erika van het onderzoek gehaald, maar dat is ook nu weer buiten haar gedrevenheid en koppigheid gerekend. En dit alles terwijl de dader toch wel heel erg dichtbij Erika en het politieteam komt.
De ontknoping van het boek was naar mijn gevoel razendspannend, maar eens het boek uit is en het verhaal begint de bezinken, beginnen er toch een aantal vragen naar boven te komen en rijzen er toch een aantal onduidelijkheden. Ik ga hierover niet in detail om niks van het verhaal vrij te geven, maar ben toch benieuwd of er nog mensen dit vinden ...  Ondanks deze laatste opmerking vond ik ‘De stalker in de nacht’ een bijzonder onderhoudend boek, dat me zeker benieuwd houdt naar een vervolg, en dat me best wel wat prettige en spannende leesuurtjes heeft bezorgd.  Wat mij betreft, 4 ½ kraaien voor dit boek !

Karin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten