zaterdag 30 juni 2018

De vrouw die terug moest van Lina Bengstdotter

Titel: De vrouw die terug moest
Auteur: Lina Bengstdotter
Publicatiedatum: april 2018
Uitgeverij: Harper Collins

Korte inhoud
Op een warme zomeravond verdwijnt de zeventienjarige Annabelle uit het afgelegen dorpje Gullspång. De politie kan geen enkele aanwijzing vinden, haar ouders zijn radeloos.
In Stockholm krijgt de ervaren rechercheur Charline 'Charlie' Lager te horen dat zij op de zaak wordt gezet. Met tegenzin gaat Charlie naar Gullspång - het dorp waar ze is geboren. Ze is er sinds haar veertiende niet meer geweest, en met reden. Charlie gedraagt zich namelijk niet zoals men van vrouwen verwacht: veel korte seksuele relaties, geen kinderwens en niet bezig met wat anderen van haar vinden.
Tijdens haar zoektocht naar de waarheid over Annabelle wordt ze hardhandig geconfronteerd met haar eigen verleden, en de geheimen die in Gullspång altijd diep weggestopt werden. Kan ze iets voor de verdwenen Annabelle doen? En kan Charlie zelf nog wel geholpen worden?
Wat vond ik van de cover ?
Ik  hou wel van een sobere cover, in deze tinten. De cover straalt een zekere rust uit, met een enzame (vrouwen)figuur op de rotsen ... mij spreekt de cover alleszins aan ! Vind trouwens ook de manier op de auteursnaam te vermelden behoorlijk origineel, zo met die "Lina" in de "O".

Wat verwacht ik van tevoren ?
Wat verwacht ik van de auteur / het boek ? Ik heb eigenlijk best wel weinig ervaring met Scandinavische schrijvers, heb altijd het idee gehad dat die boeken nogal langzaam lezen, maar heb mijn mening na een aantal Ahnhems vorig jaar wel herzien. Ik wilde dus ook graag dit boek lezen om te zien of ik het inderdaad al dit jaren fout had ingeschat. Ik hoop alleszins op een spannend, vlot en boeiend boek.

 'je kunt het meisje uit het dorp halen, maar het dorp niet uit het meisje'

trouwens net nog een mooi citaat gelezen 'voor alles wat je haat aan jezelf - vergeef jezelf'

Mijn recensie :
Van bij het begin stapelen de vragen zich op, zowel over de situatie en de verdwijning van Annabelle, als over het leven en verleden van Charlie. Maar je merkt ook dat gaandeweg het verhaal zich ontvouwt en dat beetje bij beetje de mysteries min of meer worden opgehelderd. Bovendien schetst het boek een schrijnend beeld van het leven in Gullspang. Ik raak eerlijk gezegd bij Scandinavische thrillers altijd een beetje in de war van de vaak minder bekend klinkende persoons- en plaatsnamen, maar het lijkt of ik me daar alsmaar gemakkelijker kan overzetten. Halfweg vind ik het boek tot nu toe alleszins prima in orde, ben benieuwd hoe het verder gaat, uiteraard met Annabelle, maar toch ook wel met Charlie, vind het best een sympathiek hoofdpersonage !
Boek is uit, wat een einde !!
Ik heb altijd het (wellicht foute idee) gehad dat scandinavische thrillers 'traag' lezen, dat is bij dit boek absoluut niet het geval, ik hou van de snelle schrijfstijl die perfect bij een thriller past
Zelden tijdens het lezen van een recensieboek zoveel nota's gemaakt over vragen en namen en onduidelijkheden, maar wat ontvouwt het verhaal zich geweldig ... en ondanks al het pennen, wat leest het boek geweldig vlot ... fantastisch debuut !

Karin


Geen opmerkingen:

Een reactie posten