maandag 9 oktober 2017

Villa Gladiola van Tjeerd Langstraat!!

Titel: Villa Gladiola
Auteur :Tjeerd Langstraat
Verschenen 2013
Aantal pagina’s 248

Achterflap :
Voor het derde jaar op rij is er een jonge vrouw verdwenen op de slotdag van de Vierdaagse. Enkele maanden later wordt zij dood gevonden op landgoed Brakkenstein. Net als twee andere vrouwen is zij op een gruwelijk manier gemarteld en zo aan haar einde gekomen. Stadsdichter van Nijmegen, Johan Maenhout , is de ongelukkige die het derde slachtoffer heeft aangetroffen. Rechercheur Jan Vos onderzoekt deze bizarre martelmoorden. Tot zijn grote frustratie zit het onderzoek muurvast. Wanneer de stadsdichter in beeld verschijnt, ontvouwen zich gebeurtenissen uit het verleden die verband lijken te houden met de martelmoordenzaak. Niets is meer wat het is…..

Samenvatting :
Rechercheur Jan Vos krijgt een melding op de slotdag van de avondvierdaagse dat er een dode persoon in de Waal ligt. Het blijkt te gaan om de stadsdichter van Nijmegen, Johan Meanhout. De rechercheur ontdekt echter dat de man nog leeft. Ruim dertig jaar later zit Jan Vos met zijn handen in het haar: hij zit muurvast in de zaak ‘de martelmoorden’. Sinds twee jaar wordt er telkens een vrouw vermist op de slotdag van de avondvierdaagse. Deze twee vrouwen zijn een afschuwelijke dood gestorven en teruggevonden. De derde vrouw wordt nu vermist. Wanneer ook deze vrouw gevonden wordt ziet hij een verband met een gebeurtenis die zich dertig jaar geleden heeft afgespeeld. Johan Maenhout heeft nooit willen vertellen wat er precies gebeurd is dertig jaar geleden toen hij gevonden werd in de Waal. Ondanks alle tegenwerkingen heeft rechercheur Jan Vos maar één doel en dat is deze zaak oplossen eerder zal hij niet rusten.

Cover:
Dit is de oude cover
We zien op de cover een huis, mysterieus, ik vind het zelfs een beetje spookachtig. Voor het huis zien we een schaduw van een man. Deze cover trekt mij niet, ik vind hem lelijk en oubollig.
Maar goed nieuws voor de lezers die dit boek willen kopen. Inmiddels is de tweede druk van Villa Gladiola weer overal te verkrijgen met een nieuwe cover. En deze vind ik echt geweldig, heeft een mooiere uitstraling, deze zou mij dus ook direct uitnodigen om hem op te pakken in de winkel.

Mijn mening:
Villa Gladiola is een vierdaagse thriller, het verhaal speelt zich ook af tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Het verhaal is opgedeeld in twee delen. Regelmatig blikken we terug naar het jaar 1981. De hoofdstukken worden aangeduid met een dag, datum en een tijd. Daar heeft Tjeerd goed over nagedacht, want op de deze manier is het duidelijk voor de lezer wanneer er wordt teruggeblikt op het jaar 1981 en is het goed te volgen.

De hoofdpersonen zijn duidelijk uitgewerkt , ik kon een duidelijk beeld krijgen van Rechercheur Jan Vos, een interessant personage, een volhouder, mysterieus maar ook een tikkeltje eigenwijs. Het verhaal is spannend en het leest lekker. Net als Jan Vos wilde ik als lezer ook weten hoe het precies zit. Wie is de dader en wat is het verband tussen de Stadsdichter en de martelmoorden?
Het verhaal verveelt geen moment, je raakt als lezer verstrikt in het verhaal zodat je door blijft lezen. Ik heb genoten van begin tot het eind. Een debuut dat staat als een huis. Laat het volgende deel maar komen. Tjeerd Langstraat werd met Villa Gladiola in het jaar 2014 genomineerd voor de Schaduwprijs. Wat mij betreft had hij mogen winnen.

Plot 3.5
Schrijfstijl 4
Leesplezier 4
Originaliteit 4
Psychologie 3.5
Spanning 4

Ik geef Villa Gladiola 4 kraaien.
Lydia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten