woensdag 30 maart 2016

Indra van Sterre Carron

Titel: Indra
Auteur: Sterre Carron
Uitgever: Witsand
Gepubliceerd: april 2016

Samenvatting

Na een avondje feesten rijdt Lore Nauwelaerts met de auto twee fietsers aan. Behalve Lore zitten in de auto ook haar vriendin Indra en de straalbezopen Andreas. Om niet de schuld te krijgen van het ongeval stelt Lore aan Indra voor om Andreas achter het stuur te zetten en zelf het hazenpad te kiezen. Maar dat is buiten Andreas gerekend. Wanneer zijn geheugen jaren later beetje bij beetje terugkeert en hij zich vaag herinnert hoe de vork écht in de steel zit, schuiven de vreselijke gebeurtenissen van die septemberavond als een legpuzzel in elkaar. Plotseling voelt Indra zich opgejaagd wild.
Ze probeert de touwtjes van haar leven in handen te houden maar glijdt steeds dieper weg in een web van leugens. Ze stort zich in de armen van een steenrijke investeerder uit Saoedi-Arabië, die haar vraagt zich te bekeren tot de islam...
Indra is een schitterende, bijzonder spannende roman over wat verzwegen geheimen, die na jaren aan de oppervlakte komen, kunnen veroorzaken. Het is een onweerstaanbare pageturner over het noodlot en onze poging om vrije keuzes te maken.

Ik word verrast door dat een lesbisch stel het verhaal komt binnen denderen. Leuk!

Indra en Lore zijn net een stel. Ze zitten samen met de ex van Lore, Andreas, in de auto. Allen hebben gedronken en Andreas zelfs heel flink. Indra vraagt Lore te stoppen als ze ziet dat het niet goed gaat met Andreas. Lore rijdt echter hard door.
Als Indra haar vriendin eindelijk zover krijgt de jongen te checken en ze omkijkt, gaat het fout... Heel erg fout.


Het perspectief gaat naar acht uur voor de gebeurtenis en de twee meiden bekennen verliefd te zijn op elkaar. Al iets van het niet al te sympathieke karakter van Lore komt daar al bovendrijven. Een drammerig meisje wat gewend is haar zin te krijgen. Maar ook zo gemaakt door haar vader die haar door en doorverwend na het overlijden van haar moeder. Begrijpelijk. Maar leuker wordt Lore er niet van.


Dan gaan we vijf jaar verder en ontmoeten we Rani terug. Altijd fijn een vertrouwd boekenpersonage terug te vinden.
Er wordt in Indra nogal van perspectief gewisseld: Rani, een sadistische moordenaar, slachtoffer Anna, Indra, moeder, enzovoort. Ik moet een aantal keren terugbladeren. Ik heb een paar keer namelijk van He, hoe zit dit dan toch? Er blijkt dan ook heen en weer te zijn gegaan in de tijd zonder zoals men dat gewend is met een tijd er boven gedrukt. Het maakt het wel extra spannend en je moet scherper opletten. Niets mis met zelf meedenken.

Een van de personen is het ene moment nog wonend bij moeder en met een sprong woont ze opeens bij vader. Beter kan ik het niet uitleggen zonder iets te veel te vertellen. Ik heb zelf een grondige hekel aan recensies waar men net te veel vertelt en zo alle spanning weghaalt. Dus ik probeer dat zelf te voorkomen. Al geef ik toe dat het lastig is om mijn enthousiasme over dit boek helemaal te kunnen uiten zonder verwijzingen waarom het verhaal juist door bepaalde zaken extra goed is.

Was het in de vorige boeken van Sterre Carron het zoeken naar de betekenis van de titelnaam, daar heeft Sterre nu mee gebroken. Op de eerste pagina wordt duidelijk dat Indra een van de hoofdrolspelers is. Natuurlijk is het wel een boek uit de Rani Diaz-serie, dus de bekende hoofdpersonen uit alle delen laten zich hier ook uitgebreid zien. Zoals elk boek heeft het een rode draad met de bekende personen als Rani, Frederic, Bert Simons, Rune, Romy en Cecile.
Met daarnaast een nieuwe verhaallijn die in het boek opgelost gaat worden.


Ik roep al vaker dat Sterre haar kwaliteiten met grote sprongen verbeterd zijn. Mara haar eerste boek vond ik zo zo. Maar deze Indra: Bam! Je wordt direct het verhaal ingetrokken. Heerlijk. Sterre schrijft op een lekkere leesbare wijze en heeft geen moeilijk taalgebruik. De personen worden bijna allen goed uitgediept.

Lore en Indra's relatie had wel iets meer uitgediept mogen worden. In de vijf jaar na het ongeluk wordt er minimaal gekeken hoe het tussen hun gaat en hoe het met schuld, verdriet, enzovoort gaat ten opzichte van wat er toen voorviel. 

Rani kabbelt in Indra niet rustig voort zoals in het vorige deel, maar er gebeurt nu van alles. Er zit weer pit in deze Diaz. Alhoewel er ook een vervelend kantje van Rani tevoorschijn komt. Jaloers als een... op een raar moment. In plaats dat ze verteerd wordt door verdriet wordt ze stikjaloers. En vindt ze zichzelf achtergesteld. Is Rani opeens zo egocentrisch?
Er hangt een sfeer van verdriet over dit boek. Er gebeuren heftige dingen naast de "gewone" moorden. Natuurlijk is moord nooit gewoon, maar in een thriller horen moorden. De heftige dingen die verder in het verhaal gebeurden en waar de vaste schare fans geschokt zullen raken brengen een extra dimensie aan het verhaal. Sterre kiest dit keer zeker niet voor de makkelijkste en voorspelbare weg.

En het wordt steeds lastiger om nog een beetje origineel op het gebied van moorden te kunnen zijn, maar ik las hem in dit boek. 

Daarnaast maakte Sterre gebruik van een bepaalde angst die leefde onder de bevolking van haar land en wordt daarbij ingehaald door de actualiteit. Zonder scherp haar eigen mening naar voren te brengen, brengt zij deze twist in het verhaal.

Een kritische noot is dat ik vind dat Indra sommige stappen wel heel snel neemt. De uiteindelijke stap is helemaal voorstelbaar, maar er hadden net even wat kleinere stapjes tussen gemogen. Het waarom van de keuze is duidelijk. Maar of je zo snel zoiets vreselijks doet, is de vraag. Maar misschien ben ik nu te kritisch?

Ik vind dat Sterre met Indra boven zich zelf uitgestegen is.

Door de verdieping en de snel wisselende perspectieven maakte ze haar verhaal ingewikkelder en minder standaard. Ze laat je dit keer goed nadenken hoe het verhaal toch in elkaar zou zitten. De besluiten die bepaalde personages nemen in het verhaal zijn slecht voor te stellen, maar begrijpelijk door het leven wat zij leiden. Sterre maakt heel duidelijk het waarom.
En natuurlijk wil je altijd bij elke thriller weten hoe het toch zit. Maar nu zorgt de verwarring voor een extra dimensie.

Plot  4,5
Leesplezier 5
Schrijfstijl 4
Spanning 4
Psychologie 4
Originaliteit 4


Dikke vier sterren


InkNieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten