dinsdag 29 maart 2016

De violiste - Patricia Snel

Op de cover de achterkant van een vrouw met haar hand in haar nek. Veel paars en lichte kleuren. Titel en cover komen op mij niet over als een thriller. Een quote van Susan Smit ziet er veelbelovend uit: “De violiste is een verrassende en intelligente thriller vol onderhuidse spanning die danst rond verboden liefde, muziek en moord. Een good read tot de laatste pagina!”

Patricia Snel studeerde in Leiden Italiaanse taal-en letterkunde en kunstgeschiedenis. Na haar studie werkte zij enkele jaren voor een marketing- en communicatiebureau, richtte ze diverse bedrijfjes op en reisde o.a. een half jaar lang door Zuid-Amerika en Afrika. Voor haar debuut en bestseller Verblind (2010), dompelde zij zich onder in het leven van de wiethandel, liep mee tijdens het oogsten en was aanwezig bij het verhandelen. In 2006 verruilde Patricia de hoofdstad voor het platteland, het decor voor haar tweede roman De intrigant die in mei 2011 is verschenen. Vanaf januari 2011 woonde en werkte zij in Singapore. Haar derde thriller De expat verscheen februari 2013. Zij geeft ook lezingen en workshops over het schrijverschap. Haar vierde boek, De jacht, verscheen mei 2014. En dan is er nu De violiste, net verschenen op 21 maart. (Bron: website Patricia Snel).

De violiste geeft ons een kijk in het leven van Amber Kaufmann. Amber is een wereldberoemde violiste en reist over heel de wereld om haar muziek ten gehore te brengen. Haar man, Kurt Kaufmann, is ook haar manager en is voorheen directeur van de Academie voor Strijkinstrumenten in Londen. Sinds een paar jaar wonen Amber en Kurt in Amsterdam. Wanneer het lijk van de lang vermiste Lena Miller, een jonge en veelbelovende violiste en dochter van een bekende Britse politicus, wordt ontdekt zet dit ieders leven op zijn kop. Kurt was namelijk voorheen de vioolleraar van Lena en is ten tijde van de vermissing al een keer opgepakt hiervoor. Als Kurt weer wordt opgepakt en in verband gebracht wordt met de dood van Lena, gaat Amber zelf op onderzoek uit.

Patricia heeft dit verhaal met heel veel passie geschreven, dat is te merken aan de opbouw van het verhaal, de personages en de verwerking van klassieke muziek in een thriller. Persoonlijk een merkwaardige keuze om dit samen te voegen, maar hé, waarom niet?! Als het verhaal maar goed in elkaar zit.
Amber wordt het duidelijkst naar voren gebracht, je leeft helemaal mee in haar angsten en haar passie voor de viool/muziek. Je wordt meegenomen in haar denk- en leefwereld. Amber komt over als een zeer sympathiek persoon, af en toe wat naïef misschien. Maar zij maakt het verhaal. Wanneer ze tussen hoop en vrees leeft, kun je niet anders doen dan meeleven. Want wat een verschrikking als je man wordt opgepakt voor de moord op een 17-jarig meisje.
De overige personages blijven redelijk aan de oppervlakte, al krijgen we door bepaalde stukken in het boek wel een mooie inkijk in het leven van Lena. Bij een van de personages bleef ik toch constant het gevoel houden dat daar iets mee was…

De proloog start gelijk goed, hierna bouwt de rest van het verhaal zich langzaam op. Het verhaal triggert om door te lezen, steeds weer benieuwd wat er nu met Lena is gebeurd. Wat Amber allemaal tot ontdekking komt en welke vervelende en moeilijke lessen zij leert. Wanneer Amber naar Londen vertrekt om samen met ‘O Connor, oud-rechercheur van de vermissingszaak van Lena, de feiten op een rijtje te zetten raakt ze zelf betrokken. Vanaf dan gaat het snel.
Het boek is niet rete-spannend, maar toch zeker wel interessant genoeg om door te blijven lezen. Mede door de korte hoofdstukken leest het als een kogel!
De samenvoeging van de klassieke muziek met spanning en de zoektocht naar de waarheid is zeer treffend en past goed in het verhaal.

De zeer vlotte en boeiende schrijfstijl van Patricia zorgt ervoor dat je aan het boek gekluisterd bent, de onderhuidse spanningen sidderen zachtjes door.
Patricia heeft met De violiste een intrigerend, bijzonder en verrassend verhaal weggezet. Een goed doordacht plot met boeiende personages.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4

Met deze eindcijfers kom ik dan uit op een mooi gemiddelde van 4 hele sterren voor De violiste van Patricia Snel!

Amanda

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten