vrijdag 25 september 2015

Wat vindt Caroline van Uitgeteld van Marja West?

De cover van Uitgeteld zei me niet zoveel. Ik zou hem niet gauw oppakken, maar na het boek gelezen te hebben, snapte ik de goudvis voorop. Ik moet er nog om lachen.

Wanneer Esther na een paar maanden daten ten huwelijk wordt gevraagd door de oudere bankier Maarten van Nuenen, vraagt ze hem wat hij in haar ziet. Zij een meisje uit de Bijlmer die achter de bar staat. Hij vind haar een vrouw zonder poespas. De enige eis die Maarten stelt, is dat ze kookt voor zijn moeder en dit mag niet uit een pakje zijn. Omdat Esther niet kan koken, krijgt ze van Maarten kookboeken, maar de woorden pocheren en blancheren zeggen haar niets.
Wanneer zij haar teen gemeen stoot tegen een tafeltje en ze steeds moeilijker kan lopen, zegt Maarten dat ze een pedicure moet opzoeken. De enige pedicure die haar meteen kan helpen, is Sonja die in een garage met kanteldeur praktijk houdt.  Sonja wordt haar vriendin en geeft haar vaak raad. De raad die Sonja geeft, vertaalt Esther in haar eigen woorden. Esther is niet echt heel slim en verdraait de woorden vaak in hoe het haar het beste uit komt.
Wanneer er nieuwe buren komen, maakt Esther kennis met de buurvrouw, Annelize van Rooijen Zuilensteijn, een vrouw met een dubbele achternaam, die ook nog eens net gescheiden is. Wat blijkt: ze is de ex-vriendin van Maarten. Annelize hangt constant om Maarten heen en negeert Esther compleet. Wanneer ze de moeder van Maarten ook nog eens ‘moeder’ gaat noemen, probeert Esther nog meer haar best te doen om een vrouwtje worden, die aan de eisen van Maarten voldoet en ook nog eens goed kan koken.
Zo gaat ze samen met Sonja een cursus Sushi volgen om Maarten op zijn verjaardag te verrassen met haar kookkunsten.

Wat een super leuk boek was dit. Ik had totaal geen idee waar het heen zou gaan en de manier waarop Esther haar Maarten voor zich terug probeert te winnen is hilarisch. Een meisje uit de Bijlmer die door haar huwelijk in de hogere kringen komt, maar totaal geen kaas heeft gegeten van de etiquette. Ze probeert er alles aan te doen om haar man te behagen. De nieuwe buurvrouw is het toonbeeld van hoe het moet en Esther moet aan haar een voorbeeld nemen van haar man. Wanneer de ex zich steeds verder het leventje van Esther en Maarten binnendringt en Esther bij Sonja raad vraagt zijn de gevolgen niet te overzien. Omdat Maarten de handelingen van Esther niet meer kan aanzien, stuurt hij haar naar een psychiater.
Het verhaal wordt vertelt door Esther, vanaf de bank van de laatste psychiater die zij bezoekt.
Een thriller met een hilarische verhaallijn en een geweldig plot. Soms moest ik zo lachen dat ik bevreemd werd aangekeken door mijn gezin.
Een super thrillerdebuut van Marja West. Ben erg benieuwd naar een volgend boek.
Ik geef er 5 sterren aan, omdat het zo’n ongelooflijk goed verzonnen verhaal is.

Caroline


Geen opmerkingen:

Een reactie posten