vrijdag 7 augustus 2015

Reflex - Maud Mayeras

De cover:
Dit is echt zo`n omslag die je gelijk pakt: een kind met een masker voor… Daar krijg je al gelijk de kriebels van, ook al is het kindje mooi gekleed in een roze jurkje en heeft de omslag hele lieve kleuren, maar iets maakt dat ik de kriebels kreeg. Kijken of dit in het boek ook zo blijft….

Het verhaal
Ben je beschikbaar Iris?
De 34-jarige Iris Baudry is een forensisch fotografe en is altijd beschikbaar, dag of nacht, het maakt niet uit. Wanneer ze wordt opgeroepen om naar een plaats delict te komen, krijgt ze een deja vu: op de plek waar elf jaar geleden haar zoontje Swan is vermoord, ligt een nieuw lichaam. Ze is weer terug in de stad waar ze elf jaar gelden had gezworen nooit meer een voet in zou zetten. De plek waar haar nachtmerries begonnen. Haar zoon Swan is uit de tuin gestolen en drie dagen later stond de politieagent op de stoep: ze hadden hem gevonden.
Als ze elf jaar later bij het gelijk ogende misdrijf wordt geroepen, is Iris vastbesloten achter de waarheid te komen, want voor haar is het dezelfde dader, maar dat kan niet want de dader van de moord op haar zoontje zit een gevangenisstraf uit! Is Eddy Chapelle wel de dader?

Mijn mening
Foto’s zijn het bewijs dat er iets is geweest en niet meer is. Als een vlek. En hun onbeweeglijkheid is verwarrend. Je kunt ze de rug toekeren, maar als je terugkomt, liggen ze daar nog steeds naar je te kijken. – Diane Arbus
Het verhaal is opgebouwd in twee delen. Het verhaal van de onzekere stotterende Iris en haar dementerende moeder en het leven van Julie, het meisje wat verkracht is in 1920 en door haar ouders wordt gemeden en wie later bij de nonnen een dochter krijgt genaamd Lucie. Julie overlijdt bij de geboorte.
Doordat de personages goed worden beschreven raak je gelijk betrokken in het verhaal. Iris en haar verleden raken me, net als de dementerende moeder. De jeugd van Iris was alles behalve rooskleurig en haar moeder was alles behalve de lieftallige moeder wie je hoopt aan de keukentafel te vinden met een kopje thee. Het gedeelte over Julie zorgen ervoor dat het kippenvel over mijn armen loopt, zoveel verdriet en minachting voor zo`n jong meisje.
Dat verhaal is het begin van een hele hoop ellende, wat me gewoon heel erg raakt.
De schrijfstijl is heel mooi en meeslepend. De woorden zijn zorgvuldig gekozen en maken dat je in een flow raakt die je moeilijk kunt verlaten. Het is gewoon een heel ontroerend verhaal met veel spanning en je hebt geen idee waar het heen gaat. De spanning is zo goed opgebouwd dat je tot het einde aan toe in de ban blijft van wat er gaat gebeuren, tot het laatste woord ben ik verbaasd en kan ik er niet bij dat dit het plot is. Het gaat zo alle kanten op, er zijn zoveel onverwachte wendingen. Dat je je afvraagt wie je eigenlijk echt kunt vertrouwen.

Ik ben steeds aan het bedenken waarom het verhaal me zo raakt en waarom het me zo meesleept en ik kan er de vinger niet echt opleggen, maar ik weet het zeker: dit is een boek wat me bij blijft. Ik had dit verhaal niet achter de roze, zoete voorkant bedacht, het boek met een masker..
Dat is het zeker en houd jij van spanning, emotie en vraagtekens? Dan is dit echt een must read. Ik raad hem je echt aan: van dit boek krijg je de rillingen over je lijf.

Moon


Reserveer bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten