donderdag 6 augustus 2015

Nele Neuhaus De levenden en de doden

De Cover:
Een mooie achtergrond: een meer in blauwe tinten en  de titel in het rood. Het pakt wel een beetje. Het is geen voltreffer; ik vind hem niet heel bijzonder. Maar toch het maakt je wel nieuwsgierig wat is daar gebeurd en wat gaat er gebeuren? Het is echt geen keiharde thriller cover welke een gruwelijke uitstraling heeft. Hopen dat het verhaal me meer pakt.

Het verhaal:
“ALLEEN WIE EEN EXISTENTIEEL VERLIES MEEGEMAAKT EN OVERLEEFT HEEFT, IS IN STAAT TE GROEIEN EN TE VERANDEREN”

Wanneer op woensdag morgen 19 december 2012 rond 8.30 een oudere vrouw wordt doodgeschoten, in haar hoofd, wordt Pia Kirchhoff opgeroepen. Dit terwijl ze eigenlijk vier weken vakantie had. Ze was de vrijdag ervoor in stilte getrouwd met Christoph Sander en ze zouden op huwelijksreis  naar Ecuador vertrekken. Maar doordat het lijk dicht bij Pia haar woning is gevonden en ze een tekort mensen hadden ,sprong Pia even bij. Pia kan de moordzaak maar moeilijk loslaten en ze besluit dan ook haar reis uit te stellen. Die huwelijksreis kan altijd nog. Al gauw vallen er meer slachtoffers. Allen op dezelfde manier gedood als de oudere vrouw, door een gericht schot van afstand. Wanneer er een brief wordt gestuurd door "de Rechter" wordt al snel duidelijk dat iemand met een uiterst doelgerichte wraakneming bezig is.

“Er is groot onrecht geschied. Diegenen die met schuld zijn beladen, dient het bang te mode te zijn, want ik ben gekomen om te oordelen de levenden en de doden.”
 
Hoe ver ga jij voor gerechtigheid?

Mijn Mening:
Al weer zo`n boek wat ijzersterk begint en gelijk word ik gepakt door het verhaal en ik hoop dat het dit tempo volhoudt want dan wordt het vast een pageturner. Toch ben ik eerlijk: ik vind het een minpunt  dat er veel afkortingen in voor komen bijvoorbeeld K11 wat  waarschijnlijk heel begrijpelijk is voor Duitse mensen. Gelukkig heeft de vertaler dit opgelost door het uit te leggen met een notitie van de vertaler. Het boek leest lekker; er zijn wel veel personages en sommige zijn misschien overbodig.  Maar er zitten veel personages in welke me mateloos nieuwsgierig maken. Zo zit er een profiler in waar ik echt de kriebels van krijg. Hij is gewoon echt mega irritant, volgens mij loopt hij in het verhaal nog wel eens tegen een vuist aan!!
De dader is in schuine stukken beschreven en  je raakt in de ban van hem of haar. Je vraagt je af wat er is gebeurd en waarom hij of zij de wraak wilt nemen. Algauw gaan mijn ideeën een bepaalde kant op. Ik ben toch wel benieuwd of ik gelijk goed zit… Ik hoop het niet, want dan ben ik al heel snel achter het plot, Door de schrijfster word je vaak op het verkeerde been gezet. Iedereen heeft wel een bepaalde connectie met andere slachtoffers of de dader. Hierdoor zijn er een hele hoop verdachte personen, ook het team van Pia heeft moeite hiermee.
Als ik heel eerlijk mag zijn ,had er wel meer gang in de schrijfstijl mogen zitten, Het leest enorm fijn weg maar het is wel een heel langdradig verhaal tot ze eindelijk bij het plot komen. Hierdoor raak ik af en toe afgeleid.
Er zit wel genoeg spanning in; door alle personages welke allemaal wel weer iets met elkaars verleden te maken hebben zit het goed in elkaar, al hadden er van mij iets minder personen bij betrokken mogen worden. Het maakt het wat …… ??? Saai? Langdradig? Moeilijk te volgen, Jammer is dit.
De weg naar het plot is lang, maar als je dan zover bent wordt het doorlezen wel beloond! Het was half verwacht, maar niet helemaal zoals ik het in mijn hoofd had. De Levende en de Doden is een mooi verhaal maar voor mij iets te langdradig…Gelukkig heeft iedereen een andere smaak. Laat je het weten als je het niet met me eens bent??


MOON

Geen opmerkingen:

Een reactie posten