zaterdag 8 augustus 2015

Mr. Mercedes - Stephen King

Drie van de meest onwaarschijnlijke en fantastische helden die Stephen King ooit heeft gecreëerd proberen een eenzame moordenaar te stoppen die eropuit is om duizenden mensen op te blazen. Het gevolg is een bloedstollende race tegen de klok met vele levens op het spel.

Op een ijskoude vroege ochtend staan honderden wanhopige werklozen in de rij voor een banenbeurs. Zonder waarschuwing racet een eenzame bestuurder in een gestolen Mercedes dwars door de menigte: acht mensen worden gedood, vijftien raken gewond. De moordenaar ontsnapt.
Maanden later wordt politieagent Bill Hodges nog steeds achtervolgd door de onopgeloste misdaad. Wanneer hij een krankzinnige brief ontvangt van iemand die zichzelf de ‘Extra’ noemt en dreigt met nog een duivelse aanval, ontwaakt Hodges uit zijn depressieve en wezenloze pensionering, vastbesloten om een volgende tragedie te voorkomen.

Samenvatting:
Het eerste hoofdstuk word verteld door August en je denkt ‘Ah dat zal ‘ook’ een hoofdpersoon zijn’, maar hoe naast kan je er zitten? Daarna wordt je meegenomen in de zoektocht van gepensioneerd rechercheur Hodges naar de onbekende brievenschrijver. Is hij echt wie hij zegt dat hij is? En wat wil hij bereiken met de brief? Al snel wordt er veel duidelijk, maar niet zo dat het vervelend is. Want al weet je vrij rap wie de dader is, dan is diegene natuurlijk nog niet zomaar gepakt. En gebeurt dat ook wel?

Mijn mening:
Ten eerste zie ik een foutje in de tekst die bol.com geeft als ‘achterflap’, dat viel met het lezen gelijk op en dat is slordig (heeft verder niks met het boek en of het wel of niet goed was te maken, maar het viel gewoon op). Bij de eerste twee hoofdstukken moest ik even wennen aan de schrijfstijl van King. Het intro naar het echte verhaal is vrij lang, mijn inziens. Maar als het dan echt begint, dan wil je alleen maar doorlezen. Je wil gewoon weten waarom de moordenaar zo is als hij is. En natuurlijk wil je weten of het Hodges en zijn helpers lukt om hem te pakken te krijgen. De personages zijn erg goed uitgewerkt en je voelt echt mee met Hodges als er mensen overlijden waar hij veel om geeft. Jérôme wordt ook erg goed neergezet. Een slimme jongen die de ouwe Hodges moet uitleggen hoe al die nieuwerwetse toeters en bellen nu toch werken. Een beetje naïef wel, want hij doet alles voor Hodges zonder al te veel vragen te stellen. Dat was in mijn ogen af en toe wat storend, kwam op mij ongeloofwaardig over. De ommekeer in het gedrag van Holly was ook wel een beetje ‘pats boem’ maar paste door de omstandigheden dan toch wel in het verhaal. En toch kwam de moordenaar het allerbeste uit de verf. De hoofdstukken uit zijn naam verteld, maakten echt dat ik door wou blijven lezen. Wat gaat ie doen? Waarom? Hoe wordt een jonge man zo wereldvreemd dat hij wil moorden? Waarom juist brieven en e-mails naar die mensen?? Vragen waar uiteindelijk niet echt duidelijk antwoord komt, maar wel een beetje en de rest kan je er dan zelf wel bij fantaseren. En daar hou ik dan wel weer van! Waar ik echt van genoten heb, is kleine verwijzingen naar eerdere personages van King. Dat gebeurde een keer of twee en ook al las ik niet eerder een boek van hem, dat viel wel op en vond ik leuk gevonden.
De ontknoping was apart en misschien een beetje vreemd. Toch kon ik het wel waarderen. Vooral omdat ik er van overtuigd was dat er een bepaalde wending zou komen die dus niet kwam. Vooral de laatste pagina was voor mij een verrassing en ik ga dan ook zeker het vervolg De eerlijke vinder lezen, want dit is echt een momentje van ‘WAT gaat er nu dan gebeuren?’.

Ik heb genoten en ondanks het lange intro en de af en toe wat vreemde acties van voornamelijk Jérôme.... Toch 3 sterren.

spanning 3
schrijfstijl 2
leesplezier 4
plot 3
originaliteit 3  

Corina Nieuwenhuis




Koop bij bol.com

1 opmerking:

  1. Mooie recensie. Ik vond hem geweldig en De Eerlijke Vinder ook :)

    BeantwoordenVerwijderen