zondag 8 maart 2015

Internationale Vrouwendag

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Een belangrijke dag, vind ik.
Overal ter wereld, of het nou Europa of Afrika is, worden vrouwen ten opzichte van mannen nog steeds benadeeld. En dat kan niet!

In de Westerse jaren is het natuurlijk wel verbeterd de afgelopen decennia, gelukkig maar. Het is niet meer: "Het enige recht is het aanrecht." 

Het is niet meer vanzelfsprekend dat de vrouw thuisblijft, ook als er kinderen komen. Ik vind dat ook logisch. Tegenwoordig heb je, ook als vrouw, de kans om te studeren. Waarom zou je dan al die jaren studie, tijd, energie en geld opzij schuiven om volledig thuis te gaan zitten en voor de kinderen zorgen? Begrijp me niet verkeerd: kiest een vrouw er zelf voor, dan is dat natuurlijk helemaal prima, moet iedereen voor zich weten. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat je vanwege die studie de keuze maakt om wel te blijven werken. En het is voor een kind helemaal niet slecht om een paar dagen per week naar de opvang te gaan, zolang het maar geen 5 dagen zijn...

Ik hoorde van de week op tv dat in geen enkel land ter wereld de vrouwen evenveel verdienen als mannen, niet een land! Ik vind dat schokkend. Als je uitgaat van gelijke kwaliteiten, gelijke uren en gelijke functie, waarom dan verschil in salaris? Waarom? Wat kan daar de reden van zijn? Hoe kan dit goed gepraat worden? Ik vind het echt onbegrijpelijk!

"Gelukkig" is dit het grootste probleem van vrouwen in de Westerse wereld.
Als ik kijk naar minder ontwikkelde landen en dan hoor en zie hoe vrouwen daar soms behandeld worden...Ik kan daar om huilen. 
Meisjes die verkracht worden, alleen omdat het meisjes zijn en "dus" minder. Vrouwen die geen auto mogen rijden. Vrouwen die in een "tent" moeten rondlopen, omdat mannen dat willen....
En zo kan ik nog wel doorgaan. Het is triest gesteld met de positie van vrouwen.

Er zijn ook vrouwen die zich niks aantrekken van die door mannen bepaalde regels. Stoere vrouwen, voorbeelden, helden.
Malala is voor mij zo'n heldin, en dat op zo'n jonge leeftijd in zo'n gevaarlijk land! Je kan niet anders dan geïnspireerd raken door haar. Ik vond het ook zo terecht dat ze de Nobelprijs voor de Vrede won! Alleen jammer dat ze hem dan weer met een man moest delen...
Vrouwen die dwars tegen de geldende normen heen gaan, alleen om de rechten van de vrouw te verbeteren. Mooi! Dapper!

Deze week had ik met een man een discussie of zo'n Internationale Vrouwendag nog wel nodig is.
Ik zeg volmondig ja!
Pas als vrouwen overal ter wereld gelijk zijn aan de man, dan is deze dag niet meer nodig. Maar daar zijn we nog ver van verwijderd, helaas.

Fijne Internationale Vrouwendag allemaal!

Juul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten