zondag 8 maart 2015

De schroeiproeven - James Dashner

Titel: De schroeiproeven
Auteur: James Dashner
378 pagina’s
Uitgeverij Q
ISBN 9789021456584
Recensie door Miriam Bakker


De chaos om hen heen leek alle menselijkheid uit hem weg te zuigen en hem om te vormen tot een dier. Hij wilde alleen maar overleven. Hij wilde dat gebouw zien te bereiken, hij wilde daar naar binnen zien te komen. Hij wilde léven. Hij wilde er nog één dag bij zien te krijgen.

Nadat de Laarders uit het labyrint waren ontsnapt, dachten ze dat ze er waren. Dat ze klaar waren met wat het dan ook was dat ze moesten doorstaan. Dat dat het was wat ‘men’ voor hen in petto had. Ontsnapt uit het labyrint, missie geslaagd.
Niets bleek minder waar.
Nadat Thomas en de rest van de groep ontsnapten uit het labyrint en werden ondergebracht in een slaapzaal dachten ze dat ze veilig waren. Dat waren ze ook, maar niet voor heel lang.
Fase één, het labyrint, is afgerond en WICKED is nog niet klaar: fase twee: de Schroeiproeven, gaat beginnen.
Thomas, Teresa, Newt, Minho en de andere overlevenden van het labyrint hebben twee weken de tijd om de Schroei, het meest verbrande deel van de wereld, over te steken. Twee weken de tijd om het Toevluchtsoord te bereiken, 150 kilometer richting het noorden.
Klein detail: er is hen verteld dat ze allemaal besmet zijn met de Vuring. Een ziekte die je hersenen aantast, een ziekte die het grootste deel van de wereldbevolking (wat daar nog van over was na de zonnevlammen) heeft uitgeroeid. ‘Het veranderde je in een wezen dat nog minder was dan een dier.
Er wordt hen ook verteld dat zij een belangrijk onderdeel van de strijd tegen de Vuring uitmaken, een strijd die gevoerd wordt onder leiding van WICKED. Als zij binnen de gestelde twee weken het Toevluchtsoord weten te bereiken, dan worden ze allemaal beloond met het geneesmiddel.

Shuck, fluisterde Thomas.
Shuck!, fluisterde Minho naast hem.

Een spannende, angstaanjagende, moeilijke en vooral zware tocht door de hitte begint. Een tocht waarbij vele gevaren getrotseerd moeten worden. Wat is echt en wat niet? Wie kun je vertrouwen en wie niet?
Thomas is wederom de hoofdpersoon in dit deel, maar anderen komen nu ook wat meer aan bod. Minho, die als leider de groep Laarders door de Schroei heen probeert te loodsen. Newt, de jongen die in de Laar de leiding had, maar dat nu aan Minho over laat. En dan is er ineens een nieuwe jongen, Aris. Waar komt die ineens vandaan? En waar is Theresa gebleven?

Thomas was stil. Hij had het gevoel dat een herinnering, en een belangrijke, haar best deed om zich door de scheuren heen te wurmen in de muur die zijn verleden voor hem afsloot. En dat gevoel was sterker dan ooit.

Het tweede deel in de trilogie stelt absoluut niet teleur en is zelfs spannender dan ‘De labyrintrenner’. Ik kon me bij ‘De labyrintrenner’ beter inleven in het verhaal en dan met name qua beeldvorming, maar ik heb ontzettend genoten van ‘De schroeiproeven’. Je denkt dat je meer te weten komt in dit boek over het hoe en wat, en tot op zekere hoogte is dat ook wel zo, maar pfffffff er komen net zoveel vragen naar boven als dat je antwoorden krijgt. Spannend, meeslepend en uiterst intrigerend en ik heb er nog geen genoeg van. Er zit maar één ding op: zo snel mogelijk het laatste deel gaan lezen!!

Vier sterren

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten