woensdag 19 februari 2014

"Het aandenken" - Tess Gerritsen

Het aandenken - Tess Gerritsen
351 pagina's
oktober 2011
House of Books

Al jarenlang blijkt er een perfect geconserveerde mummie in een kelder van het Crispin Museum in Boston te liggen. De ontdekking ervan door de museumstaf is een opzienbarende vondst. Dan treft patholoog-anatoom Maura Isles een macabere boodschap in het lichaam aan, een bewijs dat dit 'eeuwenoude' reliek in feite een modern moordslachtoffer is. Voor Maura en rechercheur Jane Rizzoli is het forensisch bewijs onmiskenbaar. En als de resten van een andere vrouw in de verborgen nissen van het museum worden gevonden, wordt het duidelijk dat er een psychopaat rondwaart. Jane en Maura beginnen aan een race om dit gestoorde roofdier te stoppen voordat hij nóg een aandenken kan toevoegen aan zijn gruwelijke verzameling...

Inmiddel het 7e boek van Tess Gerritsen in de serie met patholoog-anatoom Maura Isles en rechercheur Jane Rizzoli in de hoofdrollen. Als er een mummie wordt gevonden in het museum lijkt er in eerste instantie niets vreemds aan de hand, een mummie hoort tenslotte ook in het museum. Maar als snel wordt Maura's hulp ingeschakeld en wordt er een CT-scan gemaakt. En wat ze daar ziet kan gewoon niet kloppen, niet bij een mummie! Er zit namelijk een kogel in het been en dus wordt er uitgebreider onderzoek gedaan, datgene waarin Maura uitblinkt; een pathalogisch onderzoek. De 'mummie' blijkt niet te zijn wat het lijkt, het gaat om het lichaam van een vermiste vrouw, die sinds enkele jaren spoorloos is verdwenen. Niet alleen pathalogisch onderzoek maar ook het politie-onderzoek wordt opgestart door Jane. Nog maar net gestart wordt er weer een lichaam gevonden én wederom met een link naar het museum in de vorm van dr. Josephine Pulcillo, de archeologe van het museum. Wat vertelt zij niet, wat houdt zij angstvallig geheim? En hoe groot is de kans dat ook zij wordt toegevoegd aan 'de verzameling' van de gestoorde gek die deze moorden pleegt?

7 delen inmiddels met de 'powervrouwen' Isles en Rizzoli in de hoofdrollen. De gebleken succesvolle formule voor spannende verhalen, die toch ook zeker wel realistisch zijn. De verhalen van Tess Gerritsen zijn menselijk, pakkend en boeien vaak meteen, zo ook dit deel. Al moet ik zeggen dat, als je ál haar boeken in deze serie hebt gelezen, ze enigzins vaste ingrediënten blijken te hebben. Dat is zeker geen nadeel, wel wat lichtelijk voorspelbaar. Waar de schrijfster naar mijn inziens enorm in uitblinkt is dat ze, ondanks het lichtelijk voorspelbaar zijn, toch een plot weet te bedenken wat me oprecht verrast! Dus toch niet zo voorspelbaar? Jawel, inmiddels wel. Het basisrecept voor deze boeken is namelijk nagenoeg hetzelfde, het zal ook zeker een hele opgave zijn telkens vernieuwend en origineel uit de hoek te komen. Ik doe het haar niet na hoor! 

Tess Gerritsen heeft een schrijfstijl dat inmiddels van een dusdanig hoog niveau is dat je je amper kunt voorstellen dat zij ooit is begonnen als schrijfster van 'Harlequin-achtige' boeken. Gelukkig heeft ze de overstap naar dit genre gemaakt. Niet alleen voor haarzelf natuurlijk maar ook voor ons lezers. Ik heb enkele boeken uit die tijd van haar gelezen; géén aanrader als je alsnog besluit haar meest recente werk te gaan lezen. Je krijgt dan te maken wel een wel heel bizarre overstap.
Als je als lezer op zoek gaat naar een goede serie, kan ik je deze van harte aanbevelen. Maar zoals in iedere serie komt er een moment dat je alles zo onderhand wel hebt bedacht,beleefd en gelezen. Ook Tess Gerritsen ontkomt daar dus niet aan. Inmiddels heeft het duo Rizzoli & Isles ook tv-land veroverd. Er is een serie gemaakt van deze twee dames dat inmiddels haar vierde seizoen achter de rug heeft. Dus wel degelijk een succes te noemen!

Ik ben absoluut liefhebber van haar boeken (de recente dan) en heb ze inmiddels allemaal hier in de kast staan. Toch twijfel ik of ik haar nieuwste boek ga aanschaffen, kán ze mij nog verrassen? Gaat mijn nieuwsgierigheid het winnen van "de mening van de dag?"

"Het aandenken" krijgt van mij 3 sterren

Patrice

3 opmerkingen:

  1. Ken de boeken van Tess nog niet maar deze wil ik beslist lezen.
    Wil Rompelberg Hokke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb nog niets van haar gelezen... Miss maar eens doen.... De tv-serie vind ik niet zo..... Maar dat heb ik met de meeste series...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi geschreven Patrice, een supergoede schrijfster! Dit boek wil ik ook nog lezen.

    BeantwoordenVerwijderen