woensdag 15 januari 2014

Wieke van Oordt - Truth or dare

Als je elke leugen doorziet

Ik ben nog maar vijftien. Dat is alles wat ik eruit krijg.

Hij knikt langzaam, alsof hij me goed begrijpt.

`I know. Maar we hebben nog maar 72 uur en jij bent de enige die dit kan.

Weten wanneer iemand liegt. Jessie ontdekt dat zij dat feilloos kan. Maar er zijn ook anderen die van haar gave weten. Een geheime organisatie van Truth Wizards heeft Jessie op het oog voor een gevaarlijke missie.

Een dodelijk griepvirus waart door de straten. Er is maar één bedrijf dat een virusremmer in handen heeft. Maar spreken de makers wel de waarheid? Alleen Jessie kan hen ontmaskeren. En wat heeft haar vader met Het Virus te maken?

mijn ervaring met het boek

Wat ik steeds zeg: de boeken voor de jongeren zien er eigenlijk altijd prachtig verzorgd uit. Mooie hardcover en opvallende omslag.
Het boek start met een citaat van Friedrich Nietzsche:
Ik ben niet geschokt omdat je tegen mij loog, maar omdat ik je vanaf nu niet meer kan geloven.

Natuurlijk begint het boek met het spel Truth or dare. Het zijn vooral de truthvragen die de jongeren aan elkaar stellen en het draait vooral om zoenen en sex.
Jessie trekt veel op met Tom en Dave. Stiekum adoreert zij Tom, die natuurlijk voor het popiejopie meisje Jamilla kiest.
Jessie kan aan nonverbaal ed merken of mensen liefgen. Een van de jongens heeft onderzoek gedaan en het blijkt dat ! op de 10.000 mensen vrij goed kunnen inschatten of mensen liegen. 1 op de miljoen kan dat perfect en maakt dus geen verkeerde inschatting.

Er is een ziekte uitgebroken wat ze Het Virus noemen. mensen gaan daaraan dood.
Op een dag zullen Jessie en haar klas naar een fabriek gaan waar haar vader werkt Superflufly. Er gaan geruchten dat de fabriek het antivirus voor veel geld zou willen verkopen. Jessie wordt benaderd door twee mannen die haar willen inschakelen om op onderzoek te gaan in de fabriek. Lichtelijk ongeloofwaardig is dat Jessie wel heel snel instemt met de opdracht.
Tijdens de rondleiding met school moet ze vragen gaan stellen.. Natuurlijk valt het een aantal mensen op dat Jessie bepaalde dingen wil weten en ze proberen haar om te kopen.

Mijn twijfel mbt dit boek zit in het feit dat ik vermoed dat ik voor deze categorieboeken echt te oud ben. Ik lees graag ook ya boeken, maar dit boek zit dichter bij de beginleeftijd van de categorie.
Ik vind het gegeven van het boek geweldig bedacht, maar het is te snel in te weinig bladzijden gepropt. Ik zou zo graag willen dat de schrijfster het verhaal “volwassener” zou maken, want dan zou ze een super YA-boek in handen hebben. Wat een vreemde tegenstrijdige zin is natuurlijk. Laat ik het anders zeggen: iets meer diepgang en wat uitgebreider beschrijven.
Nu mis ik zoveel dingen, zoals waar komt het virus vandaan, wat is er met die ene vader (ja die slaat zijn zoon gruwelijk maar waarom) enzovoort enzovoort. Ik zeg 100 blz erbij.
of schrijf met het geweldig goede idee ook nog een boek voor een andere doelgroep!

Ink

6 opmerkingen:

  1. Hi Inkie,
    dank voor je bespreking. Leuk dat je meer bladzijden wil! Ik hoor dat ook van andere volwassenen over dit boek, maar nóóit van de lezers... Wel wil iedereen deel 2, want ja, er zijn inderdaad vragen over. En die ga ik allemaal dan beantwoorden. 'Truh or Dare' is overigens niet als YA-boek neergezet, hoor. Het is precies zoals je zegt: meer aan de onderkant van de leeftijdscategorie, eigenlijk net ervoor. Vandaar ook de vaart in het verhaal.
    Heel graag tot het volgende boek! Veel groeten van Wieke van Oordt.

    BeantwoordenVerwijderen