donderdag 9 januari 2014

Tupla M - Val

Onder het wonderlijke pseudoniem Tupla M. (het schijnt verband te houden met Finland waar hun eerste boek “Vrouwelijk naakt” zich afspeelt) schreven Wendela de Vos en Atie Vogelenzang in 2013 het boek “Val”. De titel is even eenvoudig als mooi gevonden, want het boek gaat over de dreigende val van een advocate én over een fatale val van een meisje met de naam Val(erie).
Caroline van Soerendonk was een succesvol echtscheidingsadvocate, doch is door drankgebruik en huwelijksproblemen fouten gaan maken in haar werk. Na een tuchtrechtelijke klacht tegen haar wordt ze hangende de behandeling daarvan op non-actief gesteld. Caroline leeft feitelijk gescheiden van haar man, de hoogleraar Rollo Munckhof, en haar puberende dochter Julia, en woont in een klein appartement in Maastricht.
Dan roept de analfabetische Hannie Leenderts, wier werk het rondbrengen van maaltijden is in het verzorgingshuis waar de moeder van Caroline woont, de hulp van Caroline in. Haar dochter Valerie is in het Belgische Genk om het leven gekomen bij een val in een mijnschacht. De levensverzekeringsmaatschappij weigert vooralsnog tot uitkering over te gaan omdat niet alle officiële documenten over de toedracht van het ongeluk beschikbaar zijn. Wellicht wordt betwijfeld of er wel sprake is van een ongeluk.
Caroline vraagt advies aan de enigszins mysterieuze Willy Tiens, gaat op onderzoek uit en stuit in België op merkwaardige feiten. De lezer mag de details daarvan in het boek gaan ontdekken.
In het boek komt nog een ander opmerkelijk karakter voor, de donkere pizzabezorger Solo. Deze jongen is heel schrikachtig en blijkt na doorvragen een oorlogstrauma te hebben. Caroline en Solo ontwikkelen een bijzondere platonische vriendschap.
De schrijfsters van “Val” hebben een vlotte pen en hanteren korte hoofdstukken, waardoor het boek prettig leesbaar is. Vooral de persoonlijke omstandigheden en moeilijkheden van Caroline met haar dochter zijn fraai beschreven. De plot van het verhaal is goed bedacht, maar op enkele punten niet helemaal geloofwaardig.
De functie van pizzabezorger Solo in het verhaal blijft vaag, zijn regelmatige verschijning lijkt meer op een zijsprongetje om de aandacht van de lezer even af te leiden. Daarnaast is de gewelddadige gebeurtenis die Caroline tegen het einde van het boek ondergaat, niet echt functioneel, en is de afloop ervan even voorspelbaar als vreemd.
De onthulling van de op zichzelve aardige plot aan het eind van het boek geschiedt te veel staccato en had naar mijn oordeel wat beter kunnen worden uitgeschreven.


Al met al een aardig en leesbaar boek, dat echter niet echt spannend is en hier en daar wat samenhang ontbeert. Ik geef het drie sterren. Lezenswaardig is het overigens zeker!

Charles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten