woensdag 15 januari 2014

Alex van Galen - Ideale ouders

Het is vijftien jaar geleden als Fabienne op zeventienjarige leeftijd een kind krijgt dat op dwingend aandringen van haar pleegouders Gerard en Connie Bregter direct na de geboorte ter adoptie wordt afgestaan, om niet te zeggen afgenomen. Dit is de opening van het boek “Ideale ouders” van Alex van Galen, welke auteur bekend is als scenarioschrijver van vele succesvolle televisieseries.

Fabiënne is inmiddels een gevierd filmactrice met een alcoholprobleem, als ze de 15-jarige Ties Werkhoven ontmoet. Hij is de zoon van wethouder Sven Werkhoven en diens vrouw Maaike, een advocate die door bepaalde oorzaken min of meer depressief is geworden. Ties zoekt toenadering tot Fabiënne die het gevoel krijgt dat Ties haar zoon is. Dan wordt de huisarts Martin Sleeswijk die destijds de geboorte van de baby van Fabiënne begeleidde, op beestachtige wijze vermoord. Tezelfdertijd kruist de uiterst dominante en mysterieuze Leon Toorians die in de gevangenis heeft gezeten vanwege de vermeende moord op Crijn Bregter, het pad van zijn oude liefde Fabiënne. In korte hoofdstukken ontwikkelen spannende gebeurtenissen en intriges zich in hoog tempo.


Van Galen schrijft in zeer toegankelijk proza waardoor het boek gemakkelijk kan worden gelezen, zeker voor liefhebbers van een thriller met veel actie en een fikse portie geweld. De karakters van de personages worden goed geschetst en ook de beeldende beschrijvingen van de omgeving, in het bijzonder de Biesbosch, en van de vele actiemomenten voldoen aan alle regelen der kunst.
Toch ben ik minder enthousiast dan de lezers die het boek met hun hoge waardering hebben opgestuwd naar een zeer hoge plaats in de “Hall of fame” van Crimezone.
Daarvoor vind ik de typeringen van Sven Werkhoven en Leon Toorians net iets te extreem. Voorts staat vooral het laatste deel van het boek bol van de achtervolgingen, vechtpartijen en voor mij overtrokken geweld. De overlevingsdrang van Fabiënne en Ties alias Jesse leidt tot gebeurtenissen die voor mijn gevoel nogal eens op het randje van ongeloofwaardigheid balanceren.

Dit neemt niet weg dat “Ideale ouders” een spannend boek is dat tot op zekere hoogte een indringend en onthutsend kijkje geeft in wat een min of meer gedwongen adoptie teweeg kan brengen bij de biologische ouders én de goedwillende pleegouders.

Het is wel degelijk een pageturner, en dat is dan weer wel een aanbeveling!

Charles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten