zondag 14 januari 2024

Afgeschreven van Angelique Haak

 


Wanneer schrijven alles kapot dreigt te maken

Sasja Winters verblijft wegens omstandigheden in een chalet in een vakantiepark: na haar scheiding van ex Cas(per) kan ze maar met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Ooit was ex-schrijfster Sasja het brein achter de Maasstadmoorden, een vijfdelige thrillerreeks die haar echter niks dan ellende en paniekaanvallen bracht die ze trachtte te bedwingen met alcohol en/of kalmeringstabletten. Dat ze de serie weigerde af te schrijven zorgde voor een storm aan negatieve reacties onder de lovers en haters van de serie. Wanneer iemand de moord uit het eerste deel kopieert, dreigt het leven van Sasja opnieuw te veranderen in een hel. Wat van haar wordt geëist, grenst aan het onmogelijke.

Sasja Winters is het hoofdpersonage dat zich de hele plot lang in het oog van de storm bevindt. De nevenpersonages – het zijn er een negental -  figureren naast haar en in de achtergrond, zonder dat ze grote potten breken. Zij vertolken de stereotype rol van kind, ex, parkverantwoordelijke, rechercheur, vriendin, … en vervolledigen op die manier het totale plaatje van Sasja.

Sasja geeft open vizier op al haar ervaringen, gevoelens en demonen. Je glijdt mee af naar die donkere plek in haar ziel en brein waarnaar ze nooit meer wou terugkeren. Ze neemt je mee in de neerwaartse spiraal die haar kapot dreigt te krijgen. De eenzaamheid, de hulpeloosheid spatten van de bladzijden.

Tegelijkertijd stijgt de spanning. Een copycat blijkt zeer goed op de hoogte van ‘De Maasstadmoorden’. Wie is de copycat? Wie wil koste wat kost dat het zesde deel van de serie wordt geschreven? Hoe komt het dat die persoon alle gruwelijke details kent? Wat is het aandeel van Sasja? Kan ze nog op zichzelf vertrouwen? Betekent de serie dan toch nog haar ondergang?

Angelique Haak kan suggereren als de beste. Dan weer lijkt hij de dader te zijn, dan zij. Van het ene been ga je op het andere. Toch is er die altijd aanwezige idee van ‘zou het niet die zijn?’, maar de auteur richt dan weer handig de schijnwerper op een andere mogelijke verdachte. Finaal wordt duidelijk wie Sasja alles en iedereen wil ontnemen. Ja! Ik wist het!

En dan eindigt de auteur het boek met een leuk toemaatje waar ik voorlopig niks over ga verklappen. Lees de thriller en je zal leuk verrast worden met iets wat misschien het begin is van een nieuw te volgen pad!

Vergeet zeker niet het ‘Nawoord’ te lezen: de schrijfster klapt daar uit een wel heel persoonlijke biecht die nog iets extra’s geeft aan de thriller die je dan al hebt gelezen.

‘Afgeschreven’, ‘niet afgeschreven’ … Woorden die op meer dan één manier mogen geïnterpreteerd worden. Enne, geloof mij, Angelique Haak is nog lang niet ‘afgeschreven’!

4,5 kraaien

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten