vrijdag 20 januari 2023

Terugslag van James Patterson,

 


In het verleden heb ik al veel gelezen van de hand van James Patterson. Met name zijn Women’s Murder Club en de boeken rondom Alex Cross heb ik letterlijk verslonden. Met deze gedachte in mijn achterhoofd ben ik begonnen in deze 562 pagina’s tellende thriller.

De cover:

Een zeer simpele cover  met grote doorschijnende letters Terugslag waarachter het Capitool staat. Hier is het hoofdkwartier van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging gevestigd.  Persoonlijk zou ik hiervoor niet gekozen hebben. Er gebeurd veel meer in dit boek dan alleen hetgeen zich in het Capitool afspeelt. Ik zou dit boek op basis van de cover zeker niet opgepakt hebben.

De flaptekst:

 In Amerika heeft de slimste president ooit de verkiezingen gewonnen. Helaas is hij ook onbetrouwbaar en onvoorspelbaar.

Keegan Barrett is president van Amerika geworden vanwege zijn succes als directeur van de CIA. Maar zes maanden na zijn eerste termijn bedenkt hij een machtsgreep met dodelijke gevolgen.
Barrett geeft special agents Liam Grey en Noa Himel het bevel om zijn plan uit te voeren, maar het is onzeker waar hun loyaliteit ligt. De CIA volgt normaliter de orders van de president, maar ze hebben gezworen de Amerikaanse grondwet te verdedigen tegen alle vijanden, zowel internationaal als nationaal.
Wanneer de dreiging rechtstreeks vanuit het Oval Office komt, lijkt dit het begin van het einde.

Mijn mening:

De eerste dik 200 bladzijden waren moeizaam. Steeds opnieuw kwamen er vele namen bij van o.a. Chinese, Amerikaanse en Afrikaanse personages. Allemaal personages met een uitgebreide beschrijving van uiterlijk en omgeving. Plus daarbij een het strafbaar feit wat ze in de ogen van de Amerikaanse president gepleegd hebben én waarvoor ze gestraft moeten worden. Hierdoor duizelde het een beetje bij me. Steeds weer nieuwe personages in nieuwe situaties die ter verantwoording geroepen werden met alle gevolgen van dien. Daarnaast de verschillende wereldleiders die ook ten tonele verschenen en zich gaandeweg steeds meer bloot gaven over hun missie. Herhaaldelijk teruglezen en aantekeningen maken om goed helder te krijgen en te houden wie waar bij hoort en wie wat gaat doen.  De gedachte hierachter werd me naarmate ik verder las zeker duidelijk, waardoor mijn nieuwsgierigheid steeds meer de overhand nam en het lezen me steeds gemakkelijker af ging.

Uiteindelijk brak het verhaal dan ook echt goed open. De hoofdstukken werden vanuit verschillende locaties op de wereld geschreven. Maar vanaf dit punt is dit was zeker niet verwarrend. Bij aanvang van ieder hoofdstuk staat het erbij vermeld of het is gelijk duidelijk waar we ons bevinden op dat moment. Korte hoofdstukken zoals gewend van James Patterson. Leest lekker weg. Goede schrijfstijl, personages worden goed uitgelicht. Met name van de hoofdpersonages Liam Grey, Noa Himmel, president Keegan Barrett, special agent Benjamin Lucas en later ook van CIA directeur Hannah Abrams.  Er wordt door middel van vele cliffhangers toegewerkt naar een spannende climax op alle beschreven locaties.

De beschreven quote: “In geval van twijfel, twijfel dan niet” viel mij op omdat hij zeer goed past in dit spannende boek. Er word nauwelijks getwijfeld omdat daarvoor simpelweg geen tijd is. In een race tegen de klok  moet de wereld gered worden.

Ondanks het wat moeizame begin krijgt Terugslag van mij 4 kraaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten