zaterdag 21 januari 2023

Nosferatu van Joe Hill

 


Titel: Nosferatu (nos-4a2)
Auteur: Joe Hill
Uitgeverij:Uitgeverij Luitingh- Sijthoff
Publicatiedatum: juni 2013
Recensie door: Tamara
Kraaien: 5 dikke volgevoerde kraaien!!!

NOS4A2 is het kenteken van een heel slechte auto, bestuurd door een heel slechte man: de 140-jarige Charles Manx. Charlie houdt zoveel van kinderen, dat hij ze meeneemt naar een plek die hij Kerstland noemt, 'waar het verboden is ongelukkig te zijn!' Er is nog nooit een kind teruggekomen - behalve één meisje, Victoria McQueen.
Dat was echter lang geleden. En het enige meisje dat ooit aan Charlies ongebreidelde gruwel is ontkomen, is nu volwassen en probeert hem wanhopig te vergeten.
Maar Charlie Manx denkt nog steeds aan de bijzondere Victoria. En nu ronkt hij weer rond in zijn NOS4A2, op jacht... En hij zal pas stoppen als hij wraak heeft genomen. Hij is op zoek naar iets heel bijzonders, iets wat Victoria nooit zal kunnen vervangen. Het gevolg is een strijd op leven en dood...
Dit keer heeft hij Victoria's zoon te pakken. Zij is vastbesloten met Charlie af te rekenen, voor eens en voor altijd.

“De gasmaskerman lag in tweeën, de 2 stukken waren met elkaar verbonden door een vettige eindje darm.”

Joe Hill is de zoon van Stephen King. Wie Stephen King kent, weet dat zijn fantasie diep, donker, onuitputtelijk en soms apart te noemen is. Daarbij heeft King een bepaalde gave om een vleugje magie in zijn verhalen te stoppen. Joe Hill doet absoluut niet onder aan de talent van zijn vader! Dit boek is echt een pareltje om te lezen! Het is spannend, ingrijpend, meelevend, donker en vol fantasie. Je begint te lezen en voor je het weet, ben je zo een dag of 2 verder en heb je het boek uit. Ik had sterk de neiging om meteen weer opnieuw te beginnen. De manier van schrijven is zo pakkend, zo levendig beschreven dat je wil blijven lezen.

Het verhaal begint in het ziekenhuis waar de beruchte kindermoordenaar Charles Manx in coma ligt. Alhoewel, er nooit enig bewijs is gevonden dat hij daadwerkelijk 1 kind heeft vermoord. Zijn land , Kerstland, hangt vol met kerstornamenten en het hele jaar door klinken er kerstliedjes. Op het moment dat hij Victoria leert kennen, zal beide levens nooit meer hetzelfde zijn.
Dan leer je Victoria, Brutaaltje, kennen op zeer jonge leeftijd. Hoe de thuis situatie is en hoe zij gebruik maakt van de kortere weg.

Het hele verhaal is vol fantasie maar dan wel zo goed en zo mooi beschreven, dat je het bijna gaat geloven. Dit verhaal telt 614 bladzijdes en dat is geen bladzijde teveel. Alles komt samen, alles hoort bij elkaar. Een heel diep uitgewerkt verhaal dat zeer zeldzaam is ! 

Nosferatu is een griezelig goede thriller die je heel diep de donkere kant van de verbeelding in trekt.

Spanning: 4
 Originaliteit: 5
 Psychologische ontwikkeling personages: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Plot: 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten