donderdag 2 april 2020

De schaker en het meisje van Alex Reeve


Titel:De schaker en het Meisje
Auteur:Alex Reeve
Uitgeverij:De Fontein
Recensie door Iris


Het verhaal
Leo Stanhope werkt als assistent-lijkschouwer in het Londen uit de Victoriaanse tijd. Hij is verliefd op Maria, een prostituee. In zijn hoofd is hij druk met trouwplannen. Als hij op een avond op Maria wacht om samen naar een concert te gaan, slaat het noodlot toe. Maria komt niet. Dan wordt er in het lijkenhuis een lichaam binnengebracht. Leo ontdekt zijn Maria onder het witte laken. Ze is opgevist uit de Thames. En Leo blijkt de belangrijkste verdachte. Om zichzelf vrij te pleiten, moet hij de dader vinden. Leo gaat op zoek. Daarbij probeert zijn ware identiteit angstvallig te verbergen. Leo is transgender. En op transgenderschap staat de doodstraf.

Tijdens zijn zoektocht naar de moordenaar ontdekt Leo dat iedereen die erbij betrokken is geheimen heeft. Als hij voorzichtig speurwerk verricht, angstvallig proberend zelf buiten schot te blijven, ontdekt hij onvermoede kanten van zijn geliefde.

Mijn mening
Met dit eerste boek over Leo Stanhope waarvan deel twee inmiddels in het Engels verschenen is, zet Alex Reeve een boeiend en sfeervol debuut neer. Je waant je in het Victoriaanse Engeland. Het gegeven van iemand die zijn identiteit moet verbergen in een tijd waarin zijn wie je wilt zijn nog veel minder vanzelfsprekend is dan nu, is mooi uitgewerkt en dit vormt meteen de essentie van dit boek.

Op vijftienjarige leeftijd verliet de hoofdpersoon als Lottie het ouderlijk huis, om als Leo de wereld in te trekken. Alleen een vriend waar hij mee schaakt en Leo kennen zijn ware identiteit.

“Ik was wat ik was, een jongen die de naam Lottie had gekregen en nu Leo was, en die, of hij het leuk vond of niet, verplichtingen had. Ik had van Maria gehouden en was het aan haar verplicht te achterhalen wie haar had vermoord.”

Ook later wordt de worsteling van de hoofdpersoon mooi neergezet:

“Onder water kon ik mezelf zijn. Niemand kon daar boos op me worden. Niemand kon me daar vertellen dat ik mijn nagels beter moest verzorgen of dat ik netjes recht moest zitten met mijn knieĆ«n tegen elkaar.”

Leo vlucht in het onderzoek naar de dood van zijn geliefde. In zinnen als deze wordt via een omweg zijn gevoel hierover duidelijk gemaakt. Leo doet Maria’s japon aan.

“Hij rook zoetig, naar haar. Ik sloeg mijn armen om mijn lijf, omhelsde de jurk en ik kon me bijna voorstellen dat Maria mij ook omhelsde.”

De strijd van Leo, de Victoriaanse maatschappij en de positie van de vrouw komen uitgebreid en geloofwaardig aan bod. De heldere schrijfstijl leest aangenaam, het boek is kundig vertaald. Het mysterie zelf komt wat traag op gang, maar voor de lezer die ervan houdt ondergedompeld te worden in een andere tijd en een andere maatschappij, is dit niet per se storend.

Alex Reeve schreef met De schaker en het meisje een mooi debuut, dat je onderdompelt in Victoriaans Londen, met boeiende karakters en een mooie schets van de leefomstandigheden in die tijd. Dat het misdaadverhaal daar ondergeschikt aan is en vaart mist, zal voor de ene lezer storender zijn voor de andere. Ik kijk in elk geval uit naar deel twee.

Iris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten