maandag 30 maart 2020

Winterland van Kim Faber en Janni Pedersen


Titel: Winterland
Auteurs: Kim Faber en Janni Pedersen
Uitgeverij: Harper Collins
Publicatiedatum: februari 2020
Recensie door Karin
Waardering: vier kraaien

Wat vond ik van de cover ?
Een grote zwarte Dobermann rent door een sneeuwstorm. Er gaat iets dreigends uit van de cover. Het is echt zo eens iets anders in de reeks van thrillercovers die ik de laatste tijd gezien heb, mooi !

Wat verwacht ik van tevoren ?
Ik mag opnieuw een boek lezen dat ik – nog – niet kende, maar volgens de cover geven 2 Scandinavische dagbladen het boek 5 sterren, maar ja, als je niks van Scandinavische dagbladen kent, zegt dat eigenlijk ook niet veel hé. 
Verder zou Jesper Stein het boek betitelen als ‘de origineelste Deense thriller die ik in jaren heb gelezen’, dat trekt natuurlijk wel de aandacht. Als ik het boek google, valt me in de beschrijvingen op dat men spreekt over een bom in Kopenhagen, neonazi’s en een moord in een provinciestad, het valt niet zo direct binnen mijn interesseveld, maar ik zie andere opmerkingen als ‘briljant’, ‘indringend’ en ‘goed geschreven thriller’, dus dat klinkt dan weer zeer veelbelovend. De epub telt op mijn ereader 447 pagina’s, dat is voor mij iets meer dan wat ik gemiddeld lees, maar ik ben er klaar voor !


   Hij voelt zich dankbaar en opgelucht, omdat alles is zoals het moet zijn. Of liever gezegd, omdat er geen ramp heeft plaatsgevonden.

Mijn recensie :
De proloog begint heel even lief en bijna idyllisch, maar merk vooral ‘even’ op; heel erg snel kantelt zelfs de proloog al naar ruw en hard, een stevig begin.

Heel vlug maak je kennis met een aantal sleutelpersonages, ik werd direct opgenomen in het boek.
Hoofdpersonages en vertelperspectieen zijn ex-collega’s Signe Kristiaensen, rechercheur in Kopenhagen, en Martin Junckers, na een professionele uitschuiver overgeplaats naar het rustige Sandsted. Signe wordt geconfronteerd met een gruwelijke aanslag op de kerstmarkt in Kopenhagen, terwijl Martin, omwille van een aantal problemen met het asielcentrum in Sandsted, ter plaatse een nieuw politiekantoor opstart, en tegelijkertijd zijn dementerende vader verzorgt, en dan plots met een gruwelijke moord wordt geconfronteerd. Houden beide feiten verband met elkaar ?

Het verhaal wordt in een behoorlijk hoog tempo vertelt, ondanks de relatief lange hoofdstukken en het regelmatig wisselen tussen de verhalen in Kopenhagen en Sandsted, en bovendien nog eens de verdieping van de personages Signe en Martin. Het verhaal verveelt geen moment. Bovendien zijn sommige passages over Martin en zijn dementerende vader bijna ontroerend te noemen.

    Maar natuurlijk is dat een illusie. De werkelijkheid is dat ze op een gruwelijke manier is vermoord, in een orkaan van pijn, en zo eenzaam en verlaten als een mens maar kan zijn.

Gaat het boek nu over terrorisme, is het een thriller ? uiteraard een mix van beide. De gruwelijke actualiteit van extremisme en een spannend politieverhaal. Het boek is goed geschreven, leest bijzonder vlot, maar toch, op één of andere manier verslapt op bepaalde punten mijn aandacht, alhoewel ik niet echt kan aangeven waarom. ’t Is een dom excuus, ik weet het maar ik kan er niet echt de vinger opleggen. 

Toch vind ik Winterland een behoorlijk goed boek, voor de liefhebbers van wat meer politieke insteek of interesse in terrorisme (en dat is uiteraard helemaal goed bedoeld) zal het ongetwijfeld een topper zijn.  Van mij krijgt het boek alleszin 4 kraaien, vooral ook omdat ik vind dat de hoofdpersonages en hun eigen problemen mooi werden uitgewerkt, op een serene manier en mooi geintegreerd in het gruwelijke verhaal van terreur en moord en haat.


1 opmerking: