zondag 23 februari 2020

Noordkaap van Nathalie Pagie


 Titel: Noordkaap
Auteur: Nathalie Pagie
Uitgever: De Boekerij
Publicatiedatum: januari 2020
Recensie door: Jacqueline
Kraaien: 4

Cover
Winterse plaatjes ik hou er van. Dus de cover heeft in dit geval al een pré. Een. Hoge berg met een huis in de sneeuw op de voorgrond waar iemand van weg holt? Dat maakt me wel nieuwsgierig. De tekst die er bij vermeld staat op de cover doet een extra duit in het zakje want dit boek moet ik lezen!

Achterflap
Als het bevroren lijk van een man wordt gevonden in Hammerfest, Noorwegen, staat de politie voor een raadsel. Niemand weet wie hij is en in het lichaam worden sporen aangetroffen van een stof die in Europa niet voorkomt. Het gaat om ibogaïne, een extract uit de wortels van een plant uit West-Afrika. Zodra hoogleraar Aage Haugen dit hoort, gaan bij hem de alarmbellen af. Hij heeft ooit onderzoek gedaan in West-Afrika en kent de risico's van de stof maar al te goed.

Haugen gaat op onderzoek uit en belandt op de ijskoude Noordkaap, waar in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaatsvindt, met tien topcriminelen in de hoofdrol.

Mijn mening
Het verhaal begint superheftig en deze komt gelijk goed binnen, jemig!
Doordat er ibogaïne in een moordonderzoek is gevonden en de politie voor een raadsel staat, gaan hoogleraar Aage Hausen en Nils Pettersen op onderzoek uit. Dat onderzoek is door de auteur op een sublieme wijze verweven in het verhaal. Elke keer leefde ik mee wanneer de onderzoekers weer een stukje verder kwamen maar ook tijdens spannende momenten waarbij het bijna mis ging!

Dat de gerenommeerde gedragswetenschapper Gunnar Olson, alias Odin, een wetenschappelijk experiment mag uitvoeren op tien topcriminelen, waaronder een aantal verslaafde gasten, is topsecret! Ik heb dan ook erg benieuwd welke experimenten Odin allemaal gaat uitvoeren. Odin heeft in ieder geval een specialistisch team om zich heen verzameld. Deze bestaat uit zijn oude mentor, een tweetal psychologen (criminologie), een computerexpert en een militair getrainde beveiliger. Het personage van Odin heeft me echt wel bezig gehouden, wat een arrogante en zelfzuchtige man. Ik was nieuwsgierig naar zijn geheime experiment maar ik had zeker wel een aantal verbaas momenten over zijn gedrag. Want in de ene situatie was hij een superdominante leider en op een ander moment liet hij de situatie bijna helemaal uit de hand lopen. Terwijl op dat moment het dan juist echt hard nodig was dat hij zich als leider toonde. Gelukkig sprong dan een van de specialisten uit het team in, maar die kregen na die tijd de wind van voren van Odin. Waaraan is zijn bizarre gedrag te wijten? Komt het omdat Odin geobsedeerd is van zijn eigen kunnen of heeft hij last van onzekerheid? Wie zal het zeggen......
Zoals eerder genoemd begint het verhaal met een spannende aftrap maar blijft dit ook zo? Absoluut! Nathalie Pagie weet mij met dit bijzondere en gruwelijke verhaal boeien. Ik zit dan ook tijdens het lezen regelmatig op het puntje van mijn stoel. Daarnaast vind ik het een super plot. Ik heb zoiets nog niet eerder gelezen. Ik vind het dan ook een origineel en knap bedacht verhaal door Nathalie Pagie die een plezierige schrijfstijl heeft waardoor het spannende en bizarre verhaal vlot weg leest. Ik heb genoten en geef het boek dan ook vier kraaien!

Spanning: 4,5
Psychologische ontwikkeling personages: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Plot: 4
Orginaliteit: 4,5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten