vrijdag 17 januari 2020

Getiteld met Zwarte ziel

Vandaag Getiteld met 10 vragen rondom het boek Zwarte ziel van Angelique Haak


1. Wat betekent voor jou een Zwarte Ziel hebben?
Het hebben van een Zwarte ziel is iets wat ik verzonnen heb voor in mijn boek. Wat ik me voorstel bij een Zwarte ziel, is een ziel zonder enige vorm van empathie. Dus iemand die een ander vreselijke dingen kan aandoen zonder ooit stil te staan of schuld te voelen bij wat dat voor die ander betekent. 

2. Heb jij een Witte of een Zwarte Ziel?
Na mijn bovenstaande uitleg kan ik toch gelukkig wel zeggen dat ik absoluut geen Zwarte ziel heb. Ik leef me soms eerder te veel in anderen in. Als ik nare nieuwsberichten zie bijvoorbeeld, kan ik daar echt last van hebben. Vreemd is dan weer dat ik wel lugubere dingen voor in mijn boeken kan verzinnen en daar weer van geniet… Dus helemaal onbevlekt is mijn ziel denk ik ook niet 😉 


3. Wat als je een kleurrijke ziel hebt? Bestaat er zoiets als een groene of een gele ziel?
Om eerlijk te zijn ben ik niet zo heel erg van het zweverige. Ik heb me voor het schrijven van Zwarte ziel, waarin een paragnoste de politie helpt bij het oplossen van een moord, verdiept in het lezen van aura’s. Ik vond dit zeker interessant, maar of ik er ook echt in geloof? Grappig was wel dat ik op mijn boekpresentatie een aurafotografe had uitgenodigd die een foto maakte van de gasten, en dat ik van veel mensen terugkreeg dat het klopte wat er bij hen uitkwam. Dus ja, een kern van waarheid zal er toch wel inzitten…   


4. Heb jij mensen in je omgeving met een zwarte ziel? En hoe weet je dat dan?
Met wat ik me voorstel bij het hebben van een Zwarte ziel hoop ik toch echt van niet. Voor zover ik weet ken ik namelijk geen seriemoordenaars of psychopaten… Maarja, ze zeggen niet voor niets achteraf altijd: ‘hij/zij leek zo gewoon…’

5. Stel dat je nu een vervolg gaat schrijven op Zwarte Ziel en je moet over hetzelfde thema schrijven én met een kleur in de titel, wat wordt het dan?
Evie Smit, de paragnoste in Zwarte ziel, is zeker wel een type waar ik in de toekomst nog meer over wil schrijven. En aangezien zij felrood haar heeft, zou het zeker iets met rood worden. ‘Rode furie’ of zo?

6. Een grijze, rode of zwarte kat?
Ik heb een twintig jaar oude rood-witte kater die echt het ondeugendste mormel ter wereld is. Niet voor niets schreef ik in mijn debuut Een nieuw begin over kat ZMORK (Zeer Moeilijk Opvoedbare Rode Kater). Maar tot twee jaar terug had ik ook een superlieve zwart-witte kater. Ik ga dus voor een beetje rood, een beetje wit én een beetje zwart. 



7. Waar gaat iemands ziel naartoe na zijn dood?
Ik geloof (ondanks dat ik niet van het zweverige ben) absoluut dat er meer is tussen hemel en aarde. Om een voorbeeld te geven van wat ik daar mee bedoel: Zeven jaar geleden heb ik mijn moeder verloren en zij was gek op de muziek van Johnny Cash. Toen we een aantal jaar terug een etentje hadden vanwege het vijftienjarig huwelijksjubileum van mij en mijn man, miste ik haar aanwezigheid ontzettend. Zo bijzonder om dan in het restaurant waar we zaten ineens een nummer van Johnny Cash te horen spelen op de radio. Niet bepaald de meest gangbare muziek in deze tijd, dus dat voelde voor mij echt alsof ze een seintje gaf… En zo zijn er vaker momenten geweest die me laten geloven dat iemands ‘aanwezigheid’ nooit helemaal verdwijnt. Ik geloof dan ook dat er altijd iets van je achterblijft, zolang er mensen zijn die nog van jou houden.

8. Geloof jij dat zielen kunnen reïncarneren? En zo ja, in wat of wie?
Daar geloof ik dan weer niet in. Maar als het zou kunnen zou ik absoluut willen reïncarneren als onze eigen kat. Als er iemand een lang en gelukkig leven kent, is hij het wel! 

9. Wat is je lievelingskleur?
Zwart uiteraard 😉, zo getuige ook 80% van mijn garderobe. Alleen is zwart geen kleur maar het ontbreken van zichtbaar licht heb ik geleerd op school… Mijn tweede keus is hemelsblauw.

10. Wil je nog iets kwijt over Zwarte Ziel of deze vragen?
Ik merk soms dat de aanwezigheid van een paragnoste in Zwarte ziel bij mensen de verwachting schept dat het een zweverig, spiritueel boek is. Dat is het absoluut niet, en ook niet echt een boek voor tere zieltjes… Dat wilde ik nog even kwijt. En leuk item weer trouwens!  😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten