donderdag 19 december 2019

Engelenlust van K.R. Valgaeren


Titel: Engelenlust
Auteur: K.R. Valgaeren
Uitgeverij: Houtekiet
Publicatiedatum: oktober 2019
Recensie door Martijn
Waardering vijf kraaien

Beste AnnabeLee, dit is het verhaal van het dode lichaam dat jij straks zal begeren. Maak kennis met een jongeman die verlangt naar het koude vlees van zijn overleden geliefde. Leer over zijn nachtelijke avonturen in het mortuarium. Leef mee met de gruwelijke vergissing die hij beging. Huiver met zijn beproeving. Juich met zijn wederopstanding. Huil wanneer je zijn allergrootste geheim ontdekt. Dit is mijn verhaal.

Opgelet: dit boek gaat over een heel heftig thema (Necrofilie), dus wees gewaarschuwd als je deze recensie leest.

Toen ik via Thrillerlezers de vraag kreeg om Engelenlust te lezen om er vervolgens een recensie over te schrijven, heb ik niet lang moeten nadenken. Kevin Valgaeren staat vooral bekend om zijn gotische romans/thrillers. Zijn laatste werk, Blackwell, werd genomineerd voor de Hercules Poirotprijs 2018 en zijn voorgaande boeken zoals o.a. Séance, waren stuk voor stuk sterke verhalen die je urenlang bezighielden.

Engelenlust is echter hele andere koek. Het verhaal speelt zich deze keer niet af in de typische Sherlock Holmes-achtige sfeer die Blackwell zo bijzonder maakte, maar vandaag. Het is het levensverhaal van een naamloze verteller, in de vorm van een lang relaas, gericht aan een onbekende jonge vrouw die vermoedelijk zijn voorliefde voor necrofilie met hem deelt.

Het hoofdpersonage neemt ons mee doorheen zijn prille jeugd, met een moeder die vroeg overleden is en een vader die hem zowat verwaarloosde en klasgenoten die hem meedogenloos pestten, tot zijn leven als student, zijn eerste stappen in de werkwereld van een begrafenisondernemer, tot op het moment dat alles omgegooid wordt.

Wat dit boek zo bijzonder maakt is het feit dat dit eigenlijk een zeer luguber, onderhuids psychotisch en vooral zeer onrustwekkend verhaal is. Het gaat immers over necrofiel, over een man die zichzelf vergoelijkt dat hij zich vergrijpt aan de doden. Het is zo grafisch en vaak zo intens geschreven dat ik meermaals het boek opzij heb moeten leggen omdat ik niet meer kon verder lezen. Vandaar ook de waarschuwing aan het begin van mijn recensie. De eigenlijke daden – de talrijke momenten dat de naamloze verteller zijn lusten uitwerkt op zijn overleden slachtoffers – zijn gedetailleerd beschreven, waardoor je haast over de schouder van het personage meekijkt wanneer die aan de slag is.

Ook zijn er een aantal scènes die me bijgebleven zijn met walging, maar ook bewondering voor de manier waarop Valgaeren ze omschreven heeft. Een bepaalde gebeurtenis die het leven van het personage heeft omgegooid in zijn prille jeugd met een juf die, onbewust, meegewerkt heeft aan de definitie van zijn verdere bestaan, is me bijgebleven. De allereerste kennismaking in het mortuarium met het vak van begrafenisondernemer was zo technisch beschreven dat het wel leek of je mee in die kille ruimte stond. De allereerste keer dat hij “de daad” deed, deed elk haartje op mijn lijf rechtop staan. Eén van de laatste scènes deed me vol verwarring het boek dichtklappen en me luidop afvragen wat ik in godsnaam zonet gelezen had.

Het is dankzij Valgaerens ongelofelijk sterke vertelstijl dat ik ben blijven lezen. Deze man kan schrijven, laat daar geen twijfel over bestaan. Hij vertelt het met het gemak alsof het over het weer gaat, maar het onderwerp is zo heftig, hard en zwaar, dat je ook achterblijft met het idee dat je dringend iets lichts moet gaan lezen.

Engelenlust is absoluut geen boek voor iedereen, het zal enkel een nichemarkt aanspreken en vooral mensen die op zoek naar literair werk waarover ze nog lang willen nadenken. Dit boek kruipt onder je huid, het neemt je mee naar plekken die je (hopelijk!) nooit in het echte leven zal bezoeken. Het hoofdpersonage kent geen wroeging of spijt, enkel over het feit dat hij onbegrepen is en zich achtergesteld voelt. Hij is een dader, geen slachtoffer, en iemand die totaal geen geweten heeft of gevoelens kent over wat hij doet. Hij is ziek.

Dat alles werd door Valgaeren zo in detail en zo realistisch geschreven, dat ik na het dichtklappen van het boek me realiseerde dat ik nog nooit een boek als dit heb gelezen en het wellicht ook nooit meer zal doen. Een verhaal dat je doet walgen, maar je toch meesleurt in een duistere, diepe wereld die je weer afsluit na dat dichtklappen.

Valgaeren krijgt van mij zijn vijf kraaien, omwille van zijn genialiteit en de kracht waarmee hij Engelenlust heeft geschreven en de manier waarop hij je laat meekijken in de duistere geest van een ziek man. Respect.

5 kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten